Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BMW predstavio Gran Coupe serije 6

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što već neko vrijeme gledamo Mercedes-Benz CLS, Audi A7 i Volkwagen Passat CC, luksuzne limuzine koje su pokrenule trend ''coupea s četvera vrata'', napokon stiže i odgovor BMWa

BMW je predstavio najnoviji dodatak svojoj modelskoj ponudi – BMW 6 Gran Coupe, novu limuzinu s četvera vrata i konfiguracijom sjedala 4+1 kojom je proširio popis modela dobro prihvaćene serije 6.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BMW izbacio trovratnu izvedbu serije 1 Slika nije dostupna BMW M modeli u varijanti sa dizelskim motorima

Nova 'coupe limuzina' uspješno spaja zadivljujuće proporcije, privlačan dizajn i voznu dinamiku coupea serije 6 s prostranim interijerom tipičnim za limuzine. Skladne proporcije, precizne linije i elegantno oblikovane površine daju BMW 6 Gran Coupeu jedinstvenu sposobnost da zadovolji potrebe svih onih kupaca koji žele luksuzan i sportski coupe ali istovremeno trebaju i automobil kojime će moći prevesti četiri odrasle osobe u udobnosti i luksuzu na koji su navikli.

Ukupne dužine 5.007mm i međuosovinskog razmaka od 2.968mm, novi BMW 6 Gran Coupe duži je za 111mm od svog rođaka s dvoja vrata. Značajan dio ove razlike u dužini otpada naravno na stražnja sjedala i što veći mogući prostor za noge. BMW 6 Gran Coupe također mjeri 1.894mm širine te 1.392mm visine. Možda će biti lakše predočiti dimenzije nove limuzine serije 6 usporedbom s aktualnom serijom 5. Gran Coupe serije 6 za 102mm je duži, 34mm širi te 72mm niži od BMW 550i modela.

U skladu s tradicijom serije 6, i novi BMW 6 Gran Coupe nudi jedinstvenu kombinaciju vrhunskih sportskih voznih performansi, izuzetno privlačan dizajn, luksuz i udobnost u vožnji te velikodušan prtljažni prostor zapremnine 460 litara koji krase coupe inačicu a sve to od sada je na raspolaganju za četiri do maksimalno pet putnika. Da bi vozačko iskustvo bilo što ljepše i ugodnije, BMW 6 Gran Coupe dolazi opremljen s cijelim nizom inovativnih pomoćnih sustava kao i BMW ConnectedDrive infotainment sustavom.

Još jedan inovativan element na novom BMW 6 Gran Coupeu jest svjetlosna tehnologija koja dolazi u obliku opcionalnih adaptivnih LED svjetlosnih sklopova. Ova tehnologija jedinstvena je u ovoj klasi vozila a osim što ravnomjerno osvjetljava površinu ceste izuzetno intenzivnim i jarkim bijelim svjetlom također se prilagođava putanji ceste.

Neke od drugih karakteristika po kojima će novi BMW 6 Gran Coupe biti jedinstven među svojim konkurentima su BMW ConnectedDrive pomoćni sustavi i usluge. Kamera za vožnju unatrag, Surround View, senzori za parkiranje, BMW Night Vision sa sustavom za detekciju pješaka, sustav za upozorenje prilikom prelaska u suprotni trak, sustav za detekciju automobila u mrtvom kutu, te BMW-ov Head-Up-Display neki su od elemenata koji se nalaze na popisu opreme. Prikaz na vjetrobranskom staklu koji se krije iza naziva Head-Up-Display od sada u cijelom spektru boja prikazuje važne informacije o vozilu. Standardni BMW iDrive glavni je operativni sustav za navigaciju, komunikaciju i infotainment funkcije. Veliki ekran visoke rezolucije koji koristi transreflektivnu tehnologiju zauzima središnje mjesto na komandnoj ploči a za kraj tu je i opcionalni Bang & Olufsen High-End Surround audio sustav za vrhunsku kvalitetu zvuka.

BMW 6 Gran Coupe dolazi nam u tri varijante. Prvi u nizu je BMW 640i Gran Coupe. Kasnije tijekom ljetne sezone doći će i BMW 650i Gran Coupe s V8 bi-turbo motorom te BMW 650i xDrive Gran Coupe s pogonom na sva četiri kotača.

Početni model, BMW 640i Gran Coupe, pod poklopcem motora skriva 3.0-litreni redni 6-cilindrični turbo motor (N55). Zahvaljujući preciznom podešavanju BMW-ovi inženjeri uspjeli su izvući još više performansi iz motora dok su istovremeno zadržali postojeću potrošnju goriva. Izlazna snaga iznosi 315 KS i dostupna je u rasponu od 5.800 do 6.000 o/min. Maksimalan okretni moment od 447 Nm dostupan od 1.300 do 4.500 o/min osigurava glatko i trenutačno dostavljanje snage. Sa ovim motorom BMW 6 Gran Coupeu ubrza do stotke za tek 5.4 sekunde dok je maksimalna brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Sva ta snaga popraćena je izuzetno niskom potrošnjom goriva i emisijom štetnih plinova. U europskom ciklusu, prosječna potrošnja iznosi 7.8 l/100km.

Drugi motor u ponudi je 4.4-litreni V8 bi-turbo motor (N63) koji pogoni postojeći 650i model a za potrebe Gran Coupea prošao je određena poboljšanja. Ovaj jedinstven ''reverse-flow'' motor čija su dva turbo punjača postavljena u V području između redova cilindara poznat je po tome da dostavlja trenutačan i kontinuiran val snage što oduševljava ljubitelje brže vožnje. Ova nova, poboljšana verzija spomenutog motora dolazi s BMW VALVETRONIC sustavom na račun čega N63 motor od sada dostavlja maksimalno 445 KS dostupnih u rasponu od 5.500 do 6.000 o/min što je povećanje od 45 KS dok je maksimalan okretni moment 651 Nm a isti je dostupan u rasponu od 2.000 do 4.500 o/min (40 Nm više).

Novi BMW 650i Gran Coupe do stotke ubrzava za 4.6 sekundi a maksimalna brzina i u ovom je slučaju elektronički ograničena na 250 km/h. Potrošnja goriva ovog motora jednako je izvanredna za svoju klasu, a prosjek se kreće oko 8.6 do 8.8 l/100km.

Kada ovaj V8 motor spojimo sa xDrive inteligentnim sustavom pogona na sva četiri kotača, dostavljanje snage još je intenzivnije a isto pozitivno utječe i na ubrzanje. Elektronički kontrolirana raspodjela snage između prednje i stražnje osovine optimizirana je za bolju trakciju i stabilnost ali i agilnost neovisno u uvjetima na cesti ili vremenskim (ne)prilikama. BMW 650i xDrive Gran Coupe tako do 100km/h ubrzava za samo 4.5 sekundi.

Svaki od gore spomenutih agregata uparen je s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem koji nudi savršenu kombinaciju brzine, fleksibilnosti, sportskih voznih karakteristika i učinkovitosti. Ono što razlikuje ovaj sustav prijenosa od sličnih mjenjača su minimalno proklizavanje pretvarača okretnog momenta i brze promjene brzina. Kao što i odgovara sportskom karakteru novog Gran Coupea, vozač može odabrati da li želi mijenjati brzine ručno putem poluga na sportskom kožnom upravljaču (dio standardne opreme) ili da prepusti cijeli posao ovom vrlo učinkovitom automatiku.

Naravno, BMW nije ništa prepustio slučaju te je razvio i M Sport paket posebno za BMW 6 Gran Coupe koji će biti dostupan od trenutka kada se automobil pojavi u prodaji. Neke od karakteristika M Sport paketa opreme su aerodinamički dodaci koji donose jedinstven izgled prednje maske, bočne pragove i dodatke za stražnji kraj vozila. Tu su zatim i ispušne cijevi u crnom kromu, crna kočiona kliješta, LED maglenke, sportski ispušni sustav za BMW 650i Gran Coupe, te 19-inčni lagani alu-naplatci prepoznatljivog M dizajna s duplim krakovima. U ponudi će biti i 20-inčna varijanta a kupci koji naruče M Sport paket opreme također će moći birati i između dvije posebne M boje karoserije: Carbon Black – metalik crnu i Imola Red crvenu boju.

Nama izgleda super te uz fenomenalne motore i mjenjač predstavlja pravi BMW proizvod novog vremena. Ali smo mišljenja da je ovo trebala biti nova BMW serija 5 a seriju 6 ostaviti za Coupe i samo Coupe!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene