Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amfibijsko terensko vozilo - Quadski ATV

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
GIBBS Quadski prvo je sportsko amfibijsko vozilo takve vrste na svijetu a u prodaju bi trebao krenuti već sljedećeg mjeseca.

Sportsko amfibijsko terensko vozilo iz tvrtke Gibbs Sports Amphibians Inc. djelo je dvaju pravih vizionara na čiji je razvoj utrošeno na milijune dolara i nekoliko godina rada u SAD-u, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji. Quadski napokon kreće u serijsku proizvodnju a proizvoditi će se u 5.000 četvornih metara velikom pogonu u Michiganu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti stručnjaka Stigle vrućine, evo kako pripremiti automobil da se lakše bori s njima Slika nije dostupna BMW koncept e – na dva kotača s nula emisija štetnih plinova

Ovaj sasvim drugačiji oblik prijevoza, Gibbs Quarski, može postići brzine do 72 km/h kako na vodi tako i na tlu a prelazak između dva tipa voznih površina savladava za tek 5 sekundi ili manje.

Novi Quadski predstavljen je na konferenciji za tisak koju je Gibbs Sports Amphibians, tj. osnivač tvrtke Alan Gibbs i predsjednik tvrtke Neil Jenkins, održao u Detroitu a tom prilikom predstavili su i neke tehničke podatke poput toga da je za pogon Quadski-a zadužen motor iz BMW Motorrad obitelji izlazne snage 175 KS a BMW Motorrad ustupio je i sustav prijenosa. Pritiskom jednog gumba, kotači Quadski-a se uvlače prilikom ulaska u vodu i ponovno izvlače tijekom prilaska tvrdom tlu.

Predsjednik tvrtke Neil Jenkins rekao je novinarima u Detroitu da će se Quadski prodavati pri maloprodajnoj cijeni od oko 40.000 američkih dolara kada bude službeno predstavljen u studenom ove godine. Tvrtka planira otvoriti više od 20 prodajnih mjesta tijekom naredne godine.

GIBBS amfibijsko vozilo na vazi pokazuje 590 kg a dolazi opremljen sa spremnikom goriva zapremnine 57 litara. Prodavati će se u pet boja i to crvenoj, žutoj, plavoj, srebrnoj i crnoj boji.

''Quadski predstavlja krajnji rezultat investicije od više od 200 milijuna američkih dolara i dva milijuna sati rada u razdoblju od 15 godina,'' rekao je Alan Gibbs i dodao: ''S predstavljanjem Quadski ATV-a sljedeći mjesec, biti će to ostvarenje našeg sna da našim kupcima pružimo visokobrzinsko amfibijsko vozilo.''

GIBBS uz svoje ime veže više od 300 patenata dok još nekoliko patenata vezano za svoju High Speed Amphibians (HSA) tehnologiju za putničku i komercijalnu primjenu čeka službeni certifikat

Tvornica u Michiganu zapošljavati će 200 novih radnika za potrebe proizvodnje novog Quadski ATV-a a pri punom kapacitetu izbacivati će 20 jedinica svakih sat vremena. Usporedbe radi, spomenuta tvornica u ovom trenutku zapošljava 100 radnika.

''Iako će Quadski u početku biti ponuđen samo na domaćem američkom tržištu, očekujemo da ćemo pronaći tržišta za naš novi ATV i u Europi, Latinskoj Americi i drugim tržištima diljem svijeta što je u planu od 2014. godine nadalje,'' rekao je Gibbs.

Motor koji će pogoniti novi HSA ATV Quadski je BMW-ov četverocilindrični motor s vodenim hlađenjem koji je ujedno i najlakši pogonski sklop u segmentu s elektroničkim sustavom ubrizgavanja goriva, duplom bregastom osovinom i sustavom podmazivanja sa suhim karterom. GIBBS je potrošio više od 18 mjeseci i 75.000 sati rada svojih inženjera na uparivanje BMW Motorrad-ovog pogonskog sklopa sa svojim high-tech amfibijskim sustavom.

''Stvorili smo potpuno novu kategoriju sportskih vozila s našom patentiranom HSA tehnologijom. Quadski je posebno dizajniran podjednako za obitelji i pojedince koji vole provoditi vrijeme na otvorenom kao i vodene sportove, off-road vožnju, lov i ribolov. Quadski nudi našim kupcima specifičnu kombinaciju snage, sigurnosti, udobnosti i svestranosti upotrebe kakva do sada nije nikada viđena,'' rekao je Jenkins.

Quadski ATV projektiran je u skladu s državnim i saveznim sigurnosnim propisima te tako mjeri 320 cm u dužinu, 159 cm u širinu i 131 cm u visinu dok međuosovinski razmak iznosi 177 cm. U početku će biti ponuđen isključivo kao jednosjed.

Gibbs Sports Amphibians, Inc. (GIBBS) pionir je u razvoju High Speed Amphibian (HSA) tehnologija čiji je cilj razvoj prvog sportskog amfibijskog vozila na svijetu koji može voziti velikim brzinama kako na vodi tako i na tlu. Ova privatna tvrtka sastoji se od dva zasebna odjela, Gibbs Sports Amphibians Inc., koji dizajnira i proizvodi komercijalna amfibijska sportska vozila poput Quadski ATV-a, te Gibbs Amphitrucks Inc. koji proizvodi komercijalna amfibijska vozila za hitne službe i vojne aplikacije. Sa sjedištem u Auburn Hillsu u Michiganu, GIBBS trenutno zapošljava 100 radnika a s lansiranjem Quadski ATV-a proširiti će tu brojku za dodatnih 200 radnih mjesta.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene