Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prof. Gabriele Troilo

Potpredsjednik Europske marketinške akademije govori o marketing imagination

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prof. Gabriele Troilo, profesor na sveučilištu Bocconi u Milanu, istražuje djelovanje kreativnih industrija, prvenstveno modne. U Milanu, centru svjetske mode, Troilo je dokazao kako znanja o potrošačima i konkurenciji ograničavaju poduzeće jer stvaraju rutine kojima svi “znaju” što je bitno za uspjeh na tržištu.

Interesantan primjer je činjenica da svi sturčnjaci u “industriji mobilnih uređaja” bi se brzo složili što znači da je jedan mobitel kvaliteniji od drugoga. No, potrošači (koji su u konačnici relevantni prosuđivači kvalitete) bi imali u potpunosti drugačije ideje (drugačije i od stručnjaka, ali i jedni od drugih); za neke bi kvaliteta mobilnog uređaja bila određena markom, za druge funkcionalnošću, za treće robusnošću, dizajnom, i dr.). U kreativnim industrijama jedan od izvora kreativnosti je upravo u tome da ne postoji jedinstveni stav što čini kvalitetan proizvod u toj industriji te se standard tek treba definirati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dr. sc. Goran Vlašić Poduzeća koja samo odgovaraju na potrebe potrošača dugoročno ne preživljavaju: potrebne su i investicije u razvoj tržišta Slika nije dostupna Prof. Stephen Bradley Profesor emeritus na Harvard Business School predaje o stvaranju i održavanju konkurentske prednosti

Posebnost modne industrije je što se konkurira upravo u promjenama preferencija potrošača (npr. jednu sezonu “boja u trendu” je plava dok je drugu bijela). Bez ovih promjena preferencija modna industrija ne bi mogla poslovati jer bi se tržište puno brže zasitilo. Ovakve promjene preferencija potrošača traže potpuno nove poglede poduzeća na tržište i nove pristupe problemima – i zbog toga ih poduzeća, osim ako ih nisu prisiljena primjeniti kao što je to slučaj u modnoj industriji, olako odbacuju. Ukoliko poduzeće gleda na tržište na isti način kao i konkurenti, jedina opcija je konkuriranje i smanjenje profita. No, s druge strane, inovativni pristupi impliciraju mogućnost da poduzeće učini konkurenciju irelevantnom za svoj uspjeh kroz prilagodbu preferencija potrošača.
 

Iako postoji ideja da kreativne industrije su rijetke i specifične, sve više proizvoda fokusira se na pokušavanje postavljanja svojih standarda (npr. automobilska industrija). Posebno je interesantna važnost naglašavanja, koju je modna industrija već davno uočila a automobilska kaska za njom. Naime, zbog nužnosti da brzo mijenja preferencije potrošača, modna industrija na modnim revijama i editorijalima izrazito naglašava određene aspekte (npr. perje koje se značajno ističe) a takav proizvod nikada se neće pojaviti na tržištu. Ono što će se pojaviti je puno prihvatljivija (tj. blaža) verzija s uključenim uzorkom perja i sl. no, bez prethodnog izrazitog naglašavanja, potrošači nikako ne bi prihvatili perje tako brzo kao sastavnio dio odjeće/uzorka. Sličnu stvar sve intenzivnije primjenjuje i automobilska industrija koja pokušava ktoz naglašavanje određenih aspekata dobiti potrošače da što prije vide novi model kao puno bolji od starog koji izgleda zastarjelo. Kako tek počinje intenzivnije primjenjivati ove principe, u automobilskoj industriji jiš se događa da u trenutku pojavljivanja novog modela potrošači još preferiraju stari model a tek s vremenom počinju prihvaćati novi model.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene