Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šefovi diplomacija EU-a pozvali su sa sastanka u Marseillesu budućeg predsjednika SAD-a da razmotri temelje euroatlanskog partnerstva kako bi se uzela u obzir sve značajnija uloga EU-a u rješavanju globalnih problema.


Ministri vanjskih poslova 27 članica EU-a, u prisustvu visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, održali su neformalni sastanak uoči predsjedničkih izbora u SAD-a, s ciljem da formuliraju zajedničku poruku novome predsjedniku.

Vezani članci Poruka na zagrebačkoj ljekarni - 6 FOTO/VIDEO Kreativna poruka pljačkašima osvanula na vratima ljekarne: "Dragi lopovi..." Predsjednik Zoran Milanović VIDEO Milanović kritizirao Kineze, objasnio svoj srdačni susret s Plenkovićem: "Rijetko radim ono što se od mene očekuje"

'Ovo je vrlo važna poruka koju ćemo, nakon objave rezultata izbora, uputiti novom američkom predsjedniku', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Dodao je da se 'svijet promijenio, zato što smo vidjeli da velika zemlja nije jedina koju se tiču svjetski problemi'. 'EU je ipak osnažila', rekao je Kouchner misleći na način na koji se Francuska kao predsjedateljica EU-om nosi sa svjetskom financijskom krizom i rusko-gruzijskim sukobom.

Šef britanske diplomacije David Miliband rekao je da se ne radi samo o tome da se 'nešto traži od SAD-a', nego da 'Europa zauzme svoje mjesto i dade jasan i snažan doprinos na Bliskom istoku, u Afganistanu i Pakistanu te u rješavanju svjetske krize'.

Nakon neformalnog sastanka u Marseillesu održat će se ministarski sastanak o Mediteranskoj uniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju