Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Phelps: Biti najuspješniji u povijesti OI je prilično "cool" titula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa 11 zlatnih medalja 23-godišnji Amerikanac Michael Phelps postao je najuspješniji sportaš u povijesti olimpijskih igara po broju zlatnih odličja.

Phelps je prestigao finskog atletičara Paavu Nurmija, rusku gimnastičarku Larisu Latinjinu i dvojicu sunarodnjaka, plivača Marka Spitza i atletičara Carla Lewisa, koji su osvojili po devet zlatnih medalja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četiri svjetska rekorda i štafeta iz snova Slika nije dostupna Plivanje: Svjetski rekordi Phelpsa i Katie Hoff

"Teško je pronaći riječi kojima bih opisao što osjećam. Dok sam bio dijete sanjao sam o tome da budem olimpijac, ovo su moje treće OI i doista čudno zvuči kad čujem da sam najuspješniji sportaš u povijesti olimpijskih igara. To je prilično 'cool' titula", kazao je Phelps, koji je dan započeo osvojivši zlato na 200m leptir u vremenu novog svjetskog rekorda 1:52.03, što je šest stotinki bolje od rekorda kojeg je postavio na SP u Melbourneu prošle godine.

"Uoči finala na 200m leptir dobio sam SMS poruku od prijatelja iz Amerike, koji mi je poručio: Pa koliko ću dana morati gledati tvoju ružnu facu. Samo ti nastavi, vrijeme je da postaneš najbolji svih vremena", rekao je Phelps, dodavši kako misli da je mogao ići još brže.

"Znam da mogu brže, ali u plivačke naočale mi je ušla voda i nisam vidio ništa, pa sam morao brojati zaveslaje. Sreća je da znam koliko mi treba za 50 metara", dodao je Phelps.

Najbolji plivač današnjice iskoristio je priliku da se još jednom zahvali svom treneru Bobu Bowmanu.

"Ne bih ovo mogao uraditi bez njega. Imali smo dobrih i loših trenutaka, no Bob je toliko inteligentan i pažljiv, i doista sam blagoslovljen što imam njega za trenera", rekao je Phelps, koji je najavio da će se vratiti u rodni Baltimore nakon OI u Pekingu kako bi nastavio raditi sa Bowmanom.

Nakon zlata na 200m leptir, Phelps je osvojio i zlato u štafeti 4x200m slobodno, koja je također oborila svjetski rekord sa rezultatom 6:58.56. Novi svjetski rekord je za čak četiri sekunde i 68 stotinki bolji od starog kojeg su postavili na SP u Melbourneu 2007.

Phelps je u Pekingu osvojio zlata na 200m slobodno, 200m leptir, 400m mješovito, te u štafetama 4x100m i 4x200m slobodno. Preostaju mu još tri discipline (100 leptir, 200 mješovito i 4x100 mješovito) da bi skupio osam zlatnih medalja na jednim OI i nadmašio rekord Marka Spitza od sedam zlata sa OI 1972.

"Još su tri utrke ostale, a ja nisam nepobjediv, niti jedan plivač nije nepobjediv", dodao je Phelps.

No, s time bi se malo tko složio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene