Objavljene su nominacije za 91. dodjelu najpopularnijih filmskih nagrada koja će se u Los Angelesu održati 24. veljače.

Galerija


Rekorderi su drame ''Miljenica'' i ''Roma“, svaka s po deset nominacija, a slijede glazbena drama „Zvijezda je rođena“ i politički biopic ''Vice“ s 8 te ''Crna Pantera“ sa sedam nominacija za prestižni zlatni kipić.

Vezani članci Anthony Hopkins - 3 Bio je omiljen mnogima dok nije hladnokrvno odao jedan detalj iz svog privatnog života: "Svejedno mi je bilo" The Ballad of Buster Scruggs 1 Tarantinovski krvav omnibus braće Coen koji romantizira Divlji zapad: Bizarno dovitljiva posveta vesternu plijeni pažnju

Za Oscara za najbolji film bori se osam kandidata – „Zvijezda je rođena“, „Crni član Ku Klux Klana“ („BlacKkKlansman“), ''Crna Pantera“, ''Bohemian Rhapsody“, ''Green Book“, ''Roma“, ''Favorite“ (''Miljenica“) i ''Vice“ (''Čovjek iz sjene“).

Film ''Zvijezda je rođena“ bio je favorit na dodjeli Zlatnih globusa, no u kategoriji najbolje drame prestgao ga je ''Bohemian Rhapsody“, a nagrade su pobjegle i glavnim akterima Bradleyju Cooperu i Lady Gagi. Vidjet ćemo hoće li se po mnogima velika nepravda ispraviti za nešto više od mjeseca dana budući da su i Cooper i Gaga nominirani za najboljeg glumca, odnosno glumicu.

''Crna Pantera“ prvi je film o superjunacima koji je nominiran za Oscara za najbolji film, no bilo bi pravo čudo da osvoji koji kipić izvan tehničkih kategorija.

''Crni član Ku Klux Klana“, drama/komedija Spikea Leeja o crnom policajcu koji se infiltrirao u Ku Klux Klan, no Akademija se zasad nije pokazala previše sklona kultnom redatelju kojem je ovo treća nominacija.
Glazbena drama o usponu Freddieja Mercuryja i grupe Queen zgrnula je bogatstvo na kinoblagajnama diljem svijeta te istovremeno podijelila publiku i kritiku. Ipak, svi se slažu kako je Rami Malek maestralno utjelovio legendarnog Mercuryja, za što je već nagrađen na ovogodišnjim Zlatnim globusima.

''Green Book“, tipični je ''feel-good“ film o dva nespojiva karaktera koji jedan drugom pomažu da budu bolji ljudi, a inspiriran je istinitom pričom o afroameričkom jazz pijanistu i Don Shirleyju i njegovu vozaču i tjelohranitelju, bivšem izbacivaču iz noćnog kluba. Film je nagrađen Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg filma (komedija ili mjuzikl).

Ove godine Oscar za najbolji film smiješi se čak četiri filma temeljena na istinitim pričama. 

Uz Bohemian Rhapsody, Crni član Ku Klux Klana i Green Book tu je i ''Vice“, inovativno ispričana priča o jednom od najpoznatijih čovjeka iz sjene svih vremena – Dicka Cheneyja američkog potpredsjednika za mandata George W. Busha.

Za najbolji film bori se i hvalospjevima obasuta povijesna drama drama „Miljenica“ o dvije rođakinje koje se natječu za naklonost britanske kraljice Anne te „Roma“ – crno-bijela drama u koprodukciji Meksika i SAD-a o životu sluškinje srednjostaleške obitelji u Meksiku sedamdesetih godina prošlih stoljeća.
Uzmemo li u obzir pomalo konzervativni stav Akademije, mogli bismo zaključiti kako će se najveća bitka u kategoriji najboljeg filma voditi između ziheraških „Zvijezda je rođena“, „Bohemian Rhapsody“ i „Green Booka“.

Objavljene nominacije za Oscara: Evo tko su kandidati koji će se boriti za najprestižniju filmsku nagradu