Anna Wintour postala je glavna urednica američkog magazina Vogue 1988. godine.

Galerija


Anna Wintour oglasila se dok u SAD-u ne jenjavaju prosvjedi pokreta Black Lives Matter zbog okrutne smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti. 

Vezani članci Počast za Georga Floyda Liječnik na suđenju za smrt Georgea Floyda: ''Nije umro od srčanog udara ni od predoziranja'' Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5 Uznemirujuće snimke kamera s policijskih odora otkrile nove detalje o zadnjim trenucima čovjeka čija je smrt izazvala val nereda u svijetu

Urednica američkog Voguea priznala je kako je radila greške objavljujući tekstove koji su bili netolerantni i jer nije dovoljno promovirala afroameričko osoblje i dizajnere u svom modnom magazinu. Anna je prošlog četvrtka poslala zaposlenicima memorandum u kojem im se ispričala.

Napisala je da žali jer je objavljivala fotografije i priče koje su bile štetne ili netolerantne. Usto je priznala da je premalo zaposlenika Afroamerikanaca i preuzela je potpunu odgovornost za pogreške tijekom njezinog 32-godišnjeg upravljanja poznatim magazinom. 

"Želim otvoreno reći da znam da Vogue nije našao dovoljno načina da unaprijedi i da prostora afroameričkim urednicima, novinarima, fotografima, dizajnerima i ostalim kreatorima sadržaja", istaknula je Wintour. Inače, u brojnim medijskim kućama se događaju promjene dok traju prosvjedi zbog rasizma. 

Urednik časopisa Bon Appétit Adam Rapoport  dao je početkom ovog tjedna otkaz nakon što je procurila njegova fotografija na kojoj ima lice obojano u crno. Usto, pojavile su se informacije da je diskriminirao afroameričke zaposlenike. 

Ostavku je dala i Christene Barberich, urednica portala Refinery29 nakon optužbi za rasizam. Dogodio se i veliki iskorak u američkom magazinu Harper's Bazaar jer je glavna urednica postala Samira Nasr. Naime, to je prva afroamerička osoba na čelu časopisa u 153 godine njegova postojanja.  

 

Neoprezno izlazila iz automobila pa u vrućim hlačicama pokazala previše, svima se može dogoditi