Prije deset godina napustio nas je Toše Proeski, čovjek koji je ovom svijetu mogao još toliko toga dati. Tuga i bol s godinama postaju sve veći. Teško se pomiriti s činjenicom da takav čovjek danas leži na nedostojnom počivalištu.

Galerija


Deset godina prošlo je otkako nas je napustio nikad prežaljeni Toše Proeski. Tuga zbog njegova preranog odlaska ne blijedi ni dan-danas. Njegovi brojni obožavatelji, ali i shrvani kolege, s knedlom u grlu i dalje se prisjećaju kobnog utorka koji je odnio život makedonskog slavuja, čovjeka koji je ovom svijetu mogao još toliko toga dati.

Skroman mladić vrijedan divljenja

Iako je u trenutku smrti imao samo 26 godina, iza sebe je ostavio glazbeni opus koji nikada neće biti zaboravljen. Toše je bio velika zvijezda i ikona neosporna talenta, no ono zbog čega su ga svi obožavali dolazilo je iz dubine njegove duše. Nikada nije živio za slavu. Bio je samozatajan i skroman mladić koji je druge uvijek stavljao ispred sebe. Za njegovu prizemnost zaslužna je obitelj kojoj je glazbenik bio nevjerojatno privržen, ali i vjera koja mu je davala snage da se izdigne u teškim trenucima.

Poznat je i kao veliki humanitarac, a za svoje brojne humanitarne nastupe 2003. godine dobio je nagradu Majke Tereze. Posebnu pozornost posvećivao je onim najmlađima kojima je pomoć itekako potrebna, a njegovo djelovanje zamijetio je i UNICEF koji ga je proglasio svojim ambasadorom. Htio je svijet učiniti boljim mjestom, no tužna sudbina prerano ga je sustigla.

Nedostojno počivalište izaziva jezu

Vijest o njegovoj smrti odjeknula je poput bombe u svim regionalnim medijima i u nevjerici ostavila tisuće i tisuće osoba čiju je naklonost karizmatični Toše svojim životom pridobio. Sahranjen je u rodnom Kruševu uz najveće državničke počasti, a njegovo posljednje počivalište deset godina nakon smrt izaziva jezu.

Toše Proeski (FOTO: Luka Stanzl/Pixsell)
Toše Proeski (FOTO: Luka Stanzl/Pixsell)

Toše i dalje počiva u improviziranoj grobnici pokrivenoj tepihom od umjetne trave iznad koje stoji križ. Grobnica je popločana behaton pločama, koje propadaju i tonu, a popušta i improvizirana metalna konstrukcija koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonom. "Puno ljudi smo dočekali i ispratili. Svi nose cvijeće, plišana srca, lutke... Mi to sređujemo, ali neke stvari se ne mogu maskirati poklonima. Grob je u očajnom stanju. Sve se raspada", izjavili su ogorčeni radnici jednoj makedonskoj televiziji nedavno i time zgrozili Tošine poklonike diljem bivše Jugoslavije. Bio je ponos Makedonije, hvalili su ga, nazivali nacionalnim herojem, a sada, čini se, i zaboravili.

Toše Proeski, grobnica (FOTO: Jurica Galoic/Pixsell)
Toše Proeski, grobnica (FOTO: Jurica Galoic/Pixsell)

Toše Proeski preminuo je u stravičnoj prometnoj nesreći na autocesti Zagreb – Lipovac nedaleko od Nove Gradiške. U trenutnu nesreće bio je u automobilu s menadžericom Ljiljanom Petrović i vozačem Georgijem Georgijevskim. Vozač je udario u kamion, a Toše je poginuo na licu mjesta. Istraga je pokazala da je vozač zbog umora zaspao i tako nehotice na drugi svijet poslao čovjeka  anđeoskog lica i glasa koji nikada neće biti zaboravljen jedino u mislima i srcima onih koji su ga iskreno voljeli. Tamo će, kao što i zaslužuje, živjeti vječno.