Rutgera Hauera nije Stallone uzeo za film 'Expendables', ali je zato njegovu pojavu iskonskog heroja iskoristio mladi kanadski redatelj Jason Eisner.


Kad grad zapadne u beznađe i dok ulicom vlada kriminal, jedan marginalac koji 'kasni na posljednji vlak' za donekle mirnu starost uzima sačmaricu i pravdu u svoje ruke. Marginalac se zove Hobo. On mašta o kućici i urednom travnjaku, ali u ključnom momentu shvaća da jedino što učinkovito može pokositi su kriminalci.

Vezani članci Slika nije dostupna Robert Redford otvorio 28. Sundance Film Festival Slika nije dostupna VIDEO: Vrući seks Mile Kunis i Justina Timberlakea

Kosilica ostaje nedosanjani san, a sačmarica u njegovim rukama efikasno oružje. Hoba glumi vremešna holivudska ikona Rutger Hauer, a film mladog Kanađanina Jasona Eisnera 'Hobo With A Shotgun' istinski je hommage B produkcijskim akcionim i horor filmovima iz sedamdesetih i osamdesetih, uz opasku da je u filmu po svoj prilici proliveno više umjetne krvi negu u 'Divljoj hordi' Sama Packinpaha.

Eisner je odrastao uz rane redateljske radove  Petera Jacksona, Waltera Hilla, Johna Carpentera, Paula Schradera i Sergia Corbuccija koje je s prijateljima gledao na svojoj garaži, od koje je napravio improvizirani kino u kojem su se uz pivo gledali zaboravljeni uradci na VHS vrpcama.

Mladog redatelja prvi prepoznao Robert Rodriguez. Naime 'Hobo With A Shotgun' je nastao na identičan način kao i film 'Machete'. Tarantino i Rodriguez su tražili da im anonimni entuzijasti naprave trailer za nepostojeći film koji bi se uklopio u uvodne špice filmova 'Grindhouse/Death Proof', a u Austinu je povodom toga organiziran i pravi mali festival na kojem je 'Hobo' odnio prvu nagradu.

Hoba je tad glumio Jasonov prijatelj David Brunt, a trailer je postao pravi hit na Youtubeu gdje je u jednom trenutku bio među deset najgledanijih video sadržaja. Od tada do realizacije cjelovečernjeg filma je prošlo tri godine, a ono o čemu mladi redatelj nije mogao ni sanjati je bilo da će se filmska ikona Rutger Hauer pridružiti njegovoj mladoj, anonimnoj i nimalo iskusnoj filmskoj ekipi.

Da su čuda moguća dokazalo se i time što je film uvršten na ovogodišnji Sundance Film Festival na kojem su brojni mediji Eisnera već prozvali kanadskim Robertom Rodriguezom, dok je film podijelio mišljenja gledatelja.

Dio njih je uživao u grindhouse ugođaju filma u kojem akcija ne prestaje, a krv teče u potocima, dok je nekima sve to bila čista glorifikacija nasilja. Uglavnom dovoljan okidač da se za ovaj indie film zainteresiraju velika imena kino distribucije.

Na ponoćnoj premijeri filma u Library Theateru na Sundanceu Rutger Hauer je bio i ikona filma kad je riječ o dobrom raspoloženju s medijima. Pristupačan i prijemčiv pričao je sa svima i pri tome se šalio na svoj račun kako je on još jedan u nizu starih akcionih heroja koji se ponovno latio oružja na velikom ekranu.

Sama premijera je bila ispraćena ovacijama. Je li se Hauer vratio u velikom stilu (iako se nikad nije ni povukao iz filmskog biznisa) pokazat će se uskoro, no jedno je sigurno 'Hobo With A Shotgun' na dobrom je putu da postane kultno ostvarenje, o kojem će vjerojatno biti više riječi i kod nas kad uđe u kino distribuciju.

>> Financijski triler 'Margin Call' okupio najveće zvijezde

>> Ray Liotta zasjenio sramežljivog Tobeya Maguirea