Holivudski glumac Morgan Freeman prošeta se crvenim tepihom u Sarajevu, dok je Gaspar Noe predstavio film 'Enter The Void'.


Predzadnju večer 16. Sarajevo Film Festivala najveću euforiju na crvenom tepihu doživio je poznati glumac Morgan Freeman. Od kada je sletio u Sarajevo prije dva dana Freeman je nedostupan medijima, a u petak navečer je bio otvoren za sve novinare koji su se nalazili ispred Narodnog pozorišta. Druga je stvar koliko je snimljeni materijal iskoristiv,obzirom da je vika iz publike sve zaglušila.

Vezani članci Prometna nesreća kod Sarajeva - 1 Stravične scene kod Sarajeva: Automobil sletio s autoceste, poginula trojica muškaraca Slika nije dostupna Morgan Freeman stiže u Lijepu našu

>> Gdje pojesti najbolje ćevape tijekom SFF-a

Freeman je tako još jednom ponovio da se u Sarajevu dobro zabavlja, a na pitanje o tome koliko mu se sviđaju Sarajke je zašutio, uzdahnuo i nasmiješio se. No pored sedamdeset dvogodišnjeg holivudskog glumca koji se ponašao kao plejboj na crvenom tepihu, u Sarajevo je doputovao i redatelj Gaspar Noe, majstor šok filma koji je nakon punih sedam godina predstavio svoj novi uradak 'Enter The Void'.

'Još od kad sam u srednjoj školi prvi put bio na halucinogenim gljivama, želio sam snimiti film u kojem ću prikazati ovisnost na psihodeličnim drogama', otvoreno je izjavio francuski redatelj nakon projekcije filma u sarajevskom 'Meeting Pointu' gdje je na projekciji bio i njegov kolega oskarovac Danis Tanović.

Noe je naravno to i uspio, kao što je uspio snimiti i najbolji i najkompleksniji film u svojoj karijeri. Smjestio je priču u urbano ludilo Tokija i psihodelični san pomiješao s jednim ubojstvom fokusirajući se na staro istočnjačko vjerovanje u reinkarnaciju.

Film kojim je kanski publiku i žiri prije godinu dana 'maltretirao' puna četiri sata s nedovršenom verzijom, za što su mu se filmski kritičari okrutno osvetili u svojim recenzijama, Gaspar Noe je pred sarajevskom publikom predstavio finalnu verziju koja traje 'svega' 143 minute.

Za razliku od Freemana, Noe je otvoreno pričao o svojim porocima, u prvome redu, iskustvima s drogom u Tokiju, dok je za svoj film (za koji će mnogi naći da je šokantan zbog puno scena seksa, naturalističkog prikaza abortusa i brutalnih scena automobilske nesreće) kazao kako ga ne smatra nimalo šokantnim u odnosu na dnevnu dozu horor priča koje ljudi dobiju kroz praćenje vijesti.

Sarajevo film Festival je tako ušao u svoju kulminaciju, nakon koje slijedi posljednji dan i proglašenje ovogodišnjih pobjednika.