Sa 36 tisuća eura skupina U2 je kažnjena zbog remećenja javnog reda i mira, a do toga je došlo jer su preglasno svirali na koncertu u irskom Croke Parku.


Skupinu U2 kaznilo je Gradsko vijeće grada Dublina nakon što su među ostalim tijekom tri nastupa u srpnju zvučnu barijeru probili dvanaest puta. 'To je sitna kazna, to nije nešto što će U2-jevci osjetiti. Oni će to otpisati u smislu da se takve stvari ionako planiraju', rekla je Pat Gates, glavna i odgovorna za koncerte u Croke Parku.

Vezani članci Josipa Lisac Josipa Lisac priprema jedinstveni valentinovski i rođendanski koncert za slušatelje diljem svijeta Slika nije dostupna Eagles of Death Metal nakon mjesec dana na sceni

U tri dana njihovog nastupa u Irskoj na koncertima se pojavilo nešto više od 240 tisuća ljudi. Prema američkom Billboard.com-u U2 je zaradio više od 100 milijuna dolara samo od prvih 13 koncerata popularne '360 Degree Tour' te 28.8. milijuna dolara tijekom tri nastupa u Croke Parku.

Prekoračenje od 75 decibela

Prema tome, U2-jevcima je plaćanje kazne zbog buke mačji kašalj. Iz dublinskog Gradskog vijeća rekli su kako je policajac dvanaest puta tijekom koncerata zabilježio prekoračenje glasnoće preko dopuštenih 75 decibela.

No, irska skupina nije jedina koja je zbog glasnoće morala platiti kaznu, to se prošle godine dogodilo i pjevaču Bruceu Springsteenu koji je devet puta prekoračio s decibelima. Također, s kaznama su se susreli i dečki iz skupine Boyzone.

>> U2 priredio predivan dan na maksimirskom stadionu

'Buka uvelike utječe na ljudsku okolinu i ako su već neke granice postavljene izvođači bi ih se trebali pridržavati', rekao je direktor Croke Parka Peter McKenna. Nadodao je kako kazna za irsku skupinu možda nije velika, ali se znalo dogoditi kako su promotori riskirali financijski gubitak na mnogim stadionima. No, oni koji najviše gube u cijeloj priči su ljutiti stanovnici u blizini stadiona. Čak su si dali truda i protestirali protiv koncertne turneje '360 Degree Tour'. Rekli su kako ne žele slušati buku tijekom postavljanja pozornice za njihove koncerte koje se najčešće odvijaju tijekom noći uoči koncerta.