Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojne teorije pokušavaju dokazati da je slavni Beatle umro 1966. godine. Proslava 40 godina od izlaska albuma 'Abbey Road' prilika je za podsjećanje na tu misteriju.


Legenda o McCartneyovoj smrti (mit je s vremenom dobio i službeni naziv - 'Paul is dead') temelji se na brojnim tragovima koji se mogu naći u ostavštini Beatlesa, a mnogi smatraju da su glasine krenule od samog benda, kako bi se povećala ionako ogromna popularnost liverpulske četvorke (grupa je naknadno to demantirala). Tragovi za koje se hvataju pobornici ove bizarne teorije mogu se naći svugdje: u porukama koje se čuju kada se neke pjesme vrte unazad, simboličkim interpretacijama nekih hitova Beatlesa te simbolima koji se mogu naći na omotima albuma.

Vezani članci Slika nije dostupna Skupina Coldplay ima najbolje tekstove pjesama! Slika nije dostupna Senzacije s Isle Of Wight festivala - leteće Pink i Kate Moss

Glasine o smrti popularnog Macce bile su predmetom mnogih socioloških istraživanja, a s vremenom je teorija narasla, razvila se i zauzela svoje čvrsto mjesto u povijesti popularne glazbe.

Prvi poznati novinski članak o ovoj urbanoj legendi pojavio se u Times Delphicu, novini koja je tiskana na Drake Universityju u državi Iowa u SAD-u, 17. rujna 1969. Javnosti je teorija jasnije plasirana tri mjeseca kasnije, kada je Russ Gibb, DJ na radiju WKNR u Dearbornu u američkoj državi Michigan, dobio poziv slušatelja koji se identificirao kao Tom, a koji je u eter izjavio da je Paul McCartney umro. Misteriozni Tom savjetovao je Gibbu da pjesmu Beatlesa 'Revolution 9' pusti unatrag, a ono što se malo kasnije čulo iz zvučnika bio je Lennonov glas koji je govorio 'Turn me on, dead man'.

Nekadašnji glazbenik iz Detroita, Terry Knight, posjetio je Beatlese u studiju tijekom snimanja čuvenog 'Bijelog albuma', kada je iz grupe nenadano otišao Ringo Starr. Iako se smatralo da je Knightova pjesma 'Saint Paul', nastala nakon tog posjeta, bila posvećena raspadu Beatlesa, sam autor ju je jednom na radiju najavio kao posvetu pokojnom Paulu McCartneyu. Bila je to ujedno i jedina pjesma koju je ikada objavila izdavačka kuća Maclen Music, u vlasništvu Lennona i McCartneya.

Teorija o smrti Paul McCartneya obrađena je i u knjigama, poput 'McCartney Dead: New Evidence Brought to Light' autora Fred Laboura i Johna Graya, zatim 'Turn Me On, Dead Man' novinara Andrua Reevea te 'Rumours from John, George, Ringo and Me' Benjamina Fitzpatricka.

Pojava interneta proširila je teoriju o McCartneyevoj smrti do neslućenih razina. Na mnogim sajtovima uspoređuju se stare i nove fotografije basiste Beatlesa te mnogi tvrde da Paul na slikama prije 1966. nije osoba koja se pod njegovim imenom pojavljuje na kasnijih fotkama. Najuvjerljivijim se čini istraživanjem talijanskog para, kompjuterskog stručnjaka Francesca Gavazzenija i liječnice Gabrielle Carlesi, koji su na temelju oblika lubanje i čeljusti, te polažaja ušiju i zubiju, ustvrdili da je velika vjerojatnost da Paul McCartney sa starih slika i ovaj današnji nisu ista osoba.

Najuvriježenija priča o glazbenikovoj smrti glasi da se Paul, 9. listopada 1966., posvađao s ostalima tijekom snimanja albuma 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club' te je protestno izjurio iz studija, ušao u svoj Austin-Healey, udario u stup ulične rasvjete i na mjestu poginuo. Ta je priča naknadno 'dokazana' analizom raznih pjesama Beatlesa, poput 'A Day in the Life', 'Revolution 9', 'Lady Madonna' i drugima. Novine sutradan nisu izašle zbog blagdana, pa je ova navodna prometna nesreća ostala nezabilježena, što je, tvrdi se, opjevano u 'She's Leaving Home'.

Pobornici ove priče vjeruju da je Paul zamijenjen pobjednikom stvarnog natjecanja u kojemu se tražio McCartneyev dvojnik. Mediji pišu da je na tom događaju pobijedio William Shears Cambell, zvan Billy, nekadašnji policajac iz Kanade (to je navodno opisano u pjesmi 'She Came in Through the Bathroom Window'). Tim su imenom Beatlesi nazvali fiktivnog lidera sastava Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Pravih dokaza da je McCartney tih dana doživio prometnu nesreću nema, no poznato je da su mediji tada izvješteni da je Paulov Mini Cooper potpuno razbio njegov prijatelj. Basist je nešto ranije, 1965. godine, pao s motora i zaradio ožiljak na usni te izbio jedan zub, što je vidljivo na videu napravljenom za pjesmu 'Paperback Writer'.

O svemu tome Paul McCartney je rekao: 'Sve te stvari koje su se događale, a koje su dovele do ovakvih glasina, meni su sasvim logične, no svaka od tih glasina ima svoje nimalo nevjerojatno objašnjenje. Svima onima koji žele vjerovati u tu teoriju, ne želim rušiti fantaziju i uvjeravati ih u suprotno. Možete vjerovati u što god hoćete, no kad na kraju svega zaključite da sam mrtav, znajte da živim u Škotskoj.'

Paul McCartney je 1993. godine objavio koncertni album 'Paul Is Live', s omotom koji parodira čuveni cover za 'Abbey Road'.

TRAGOVI I DOKAZI KOJE SKRIVAJU OMOTI ALBUMA BEATLESA

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club (1967.)

* Sve osobe na prednjem omotu albuma gledaju u nešto što izgleda kao grob.
* Žuto cijeće (ispod natpisa 'Beatles') čini oblik bas gitare (Paul je bio basist grupe).
* Na žutom cvijeću su tri pruta koji simboliziraju žice basa i broj preostalih članova benda.
* Ako se pažljivije pogleda, vidjet će se da je žuto cvijeće poslagano tako da ispisuje 'PAUL?'
* Desno na omotu nalazi se lutka u prugastoj majici, u čijem se krilu nalazi automobil sa zakrvavljenom unutrašnjošću. Upravo onaj model auta u kojem je Paul poginuo.
* Ispod slova 'T' u riječi 'Beatles' nalazi se hinduističko božanstvo Šiva, koje rukom pokazuje izravno na McCartneya.
* Članovi Beatlesa stoje točno iza velikog bubnja u središtu fotografije. Lennon, Starr i Harrison prikazani su trodimenzionalno, dok McCartney izgleda kao da je napravljen od plošnog kartona.
* Paul jedini drži instrument crne boje, što se ponavlja i na nekoliko kasnijih fotografija.
* Iznad glave Paul McCartneya nalazi se nečiji otvoreni dlan. Smatra se da su se takvi prizori u drevnoj umjetosti koristili kako bi se označila osoba koja će uskoro umrijeti ili je nedavno umrla.
* Neki istraživači uspjeli su u natpisu na središnjem bubnju dešifrirati skrivenu poruku koja glasi 'One He Die' (Jedan je umro), a koja je može iščitati kada natpis proučavate u ogledalu.
* Uvećani prikaz fotografije pokazuje da McCartney na lijevom ramenu ima slova O.P.D., što bi značilo 'Officially Pronounced Dead' (Službeno proglašen mrtvim), uvriježen pojam u medicini.

White Album (1968.)

* Na unutrašnjoj strani omota postoji fotografija na kojoj McCartney pleše. Pažljivijim gledanjem primjećuju se dvije kosturske ruke koje ga hvataju s leđa.

* Na drugoj slici, odmah pored fotografije Georgea Harrisona, nalazi se osoba za koju se tvrdi da je William Campbell prije plastične operacije.

* U poznatoj baladi 'My Guitar Gently Weeps', Harrison na kraju pjesme tiho, gotovo nečujno izgovara: 'Paul, Paul, Paul, Paul...'

* Vrteći unatrag pjesmu 'I'm So Tired' može se čuti: 'Paul is dead man, miss him' (Paul je mrtav, nedostaje mi). Na istom albumu je i 'Revolution 9', čiji stihovi 'Number nine, number nine...', pušteni unatrag kažu 'Turn me on, dead man'. Oni koji su ovo probali kažu da je poruka u audio smislu vrlo jasna i nedvojbena.

Abbey Road (1699.)

* Slavna procesija preko pješačkog prijelaza predstavlja pogrebnu povorku. John Lennon u bijelom predstavlja svećenika ili Boga, Ringo Starr u crnom je pogrebnik, Paul McCartney je mrtvac, a George Harrison, odjeven u jeftini jeans, ustvari je grobar.
* Paulove oči su sklopljene, a jedini hoda bos, što sve upućuje na tijelo položeno u lijes.
* Paul je u očitom raskoraku s ostatkom družine; korača s desnom nogom naprijed, dok ostali idu s lijevom.
* U desnoj ruci mu se nalazi cigareta, iako je poznato da je bio ljevak (i bas je svirao lijevom rukom). Time su Beatlesi željeli natuknuti da je na slici ustvari Paulova zamjena.
* Ambulantna kola (ili pogrebni automobil) parkirana su s desne strane ulice.
* Automobil koji se približava, čini se, ide ravno na McCartneya.
* 'Buba' koja je parkirana na lijevoj strani ulice ima registracijsku oznaku '28IF', što govori da bi Paul napunio 28 godina da je poživio ('if' znači 'ako').
* Registracija također sadrži i slova 'LMW', što se objasnilo kao 'Linda McCartney Weeps' (Linda McCartney jeca).

Ovo je samo mali dio 'dokaznog materijala' kojega već desetljećima sakupljaju fanovi koji vjeruju da glazbenik po imenu Paul McCartney ne postoji već 43 godine. Tko god da se predstavlja njegovim imenom, jako mu dobro ide. Glumeći slavnog člana Beatlesa postao je jedan od najbogatijih svjetskih glazbenika.