U sklopu europske turneje koja je započela u studenom prošle godine, francuska glazbena skupina Air će u okviru 11. Guitar Art Festivala nastupiti 10. veljače u Beogradskoj areni.


Povod turneji je novi album 'Love 2', međutim, dvojac koji stoji iza imena Air obećao je koncerte prepune njihovih starih hitova poput 'Cherry Blossom Girl', 'Sexy Boy', 'Kelly Watch The Stars', ili 'Run'.

Vezani članci Medicinski radnici u Areni Zagreb - 2 Prvi pacijenti stigli u Arenu: "Srednje su životne dobi, imaju lakše kliničke slike koje zahtijevaju daljnje liječenje" Arena Zagreb, dr Mario Zovak Punjenje Arene pitanje je trenutka: "Kad se izda zapovijed, prvi pacijenti tamo mogu biti u roku od dva do četiri sata. Za vikend bi ih moglo biti 30 do 40".

Budući da su poznati i po širokoj reafirmaciji gitare u suvremenoj glazbi, njihovo sudjelovanje na festivalu gitare predstavlja 'jedan od svježih pogleda na sadašnjost i budućnost popularnog žićanog instrumenta', pišu srpski mediji i podsjećaju kako je Guitar Art Festival prošle godine ugostio preko 300 glazbenika iz 20 zemalja među kojima su bili i Sting, Visente Amigo i drugi. Ove godine festival se održava od 9. - 14. veljače u Beogradu na raznim lokacijama.

Arhitekt + matematičar = Air

Baza Aira je u francuskom Versaillesu, a produkt je mašte Nicolasa Godina i Jean-Benoîta Dunckela. U prijevodu, naziv Air znači 'Ljubav, Mašta, San' (Amour, Imagination, Rêve) a kao žanr može ga se svrstati podjednako u elektroničku, downtempo, ambijentalnu, trip-hop, chill out glazbu.

Do suradnje dvojice glazbenika došlo je sasvim slučajno - Nicolas je pri sveučilištu École Nationale Supérieure d'Architecture de Versailles studirao arhitekturu, a Jean-Benoît matematiku. Zajedno su započeli svirati u skupini Orange, nakon čega je 1995. godine nastao njihov samostalni projekt Air.

Mada ih se oduvijek svrstavalo prvenstveno u elektroničke bendove, Air koriste mnoge instrumente pogotovo na pozornici. Vođeni su zvukom Jean Michela Jarrea, Vangelisa, Francisa Laija, Pink Floydovaca, Becka, Jean-Jacquesa Perreyja i drugih.