Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

BBC se u četvrtak 'bezrezervno' ispričao irskom glazbeniku i humanitarcu Bobu Geldofu zbog reportaže u kojoj se navodi da je novcem prikupljenim na koncertima Live Aida i prodajom ploča Band Aida 1985. godine kupljeno oružje za pobunjeničku vojsku u Etiopiji.


Radi se o radijskoj reportaži emtiranoj u ožujku 'koja ostavlja dojam da su pronevjereni veliki iznosi novca koji su prikupili Band Aid i Live Aid', priznao je BBC. Nakon istrage o emitiranim informacijama, 'BBC se želi bezrezervno ispričati zbog tog neistinitog i nepravednog dojma'.

Vezani članci Slika nije dostupna Ušvicana Peaches Geldof tulumari po Londonu Slika nije dostupna Gotovo 70 tisuća ljudi na koncertu protiv summita

Bob Geldof, koji je odmah žestoko osudio reportažu, prihvatio je ispriku i izrazio nadu da će 'to omogućiti početak ispravljanja groznih šteta' koje je prouzročio BBC.

Zbog gladi u Etiopiji početkom 80-ih godina, koja je odnijela oko milijun života, pokrenut je međunarodni pokret pod vodstvom irskog pjevača i borca za ljudska prava Boba Geldofa.

Band Aid je 1984. snimio singl 'Do They Know It's Christmas?', a Bob Geldof je organizirao dvostruki povijesni koncert brojnih zvijezda u Londonu i Philadelphiji u srpnju 1985. godine. Prihod je išao gladnima u Etiopiji.

U ožujku 2010. BBC je u reportaži naveo da su veliki iznosi toga novca završili u područjima pod kontrolom pobunjenika u etiopskoj pokrajini Tigre i upotrebljeni za su kupovinu oružja.