Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

BBC se u četvrtak 'bezrezervno' ispričao irskom glazbeniku i humanitarcu Bobu Geldofu zbog reportaže u kojoj se navodi da je novcem prikupljenim na koncertima Live Aida i prodajom ploča Band Aida 1985. godine kupljeno oružje za pobunjeničku vojsku u Etiopiji.


Radi se o radijskoj reportaži emtiranoj u ožujku 'koja ostavlja dojam da su pronevjereni veliki iznosi novca koji su prikupili Band Aid i Live Aid', priznao je BBC. Nakon istrage o emitiranim informacijama, 'BBC se želi bezrezervno ispričati zbog tog neistinitog i nepravednog dojma'.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO: Peaches Geldof samo u donjem rublju Slika nije dostupna Ušvicana Peaches Geldof tulumari po Londonu

Bob Geldof, koji je odmah žestoko osudio reportažu, prihvatio je ispriku i izrazio nadu da će 'to omogućiti početak ispravljanja groznih šteta' koje je prouzročio BBC.

Zbog gladi u Etiopiji početkom 80-ih godina, koja je odnijela oko milijun života, pokrenut je međunarodni pokret pod vodstvom irskog pjevača i borca za ljudska prava Boba Geldofa.

Band Aid je 1984. snimio singl 'Do They Know It's Christmas?', a Bob Geldof je organizirao dvostruki povijesni koncert brojnih zvijezda u Londonu i Philadelphiji u srpnju 1985. godine. Prihod je išao gladnima u Etiopiji.

U ožujku 2010. BBC je u reportaži naveo da su veliki iznosi toga novca završili u područjima pod kontrolom pobunjenika u etiopskoj pokrajini Tigre i upotrebljeni za su kupovinu oružja.