Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zlatu Kamenjaš, tetu Simone Gotovac upoznali smo u njezinu domu u Lukovu pokraj Vrbovca.


Cilj posjete nije bio otkrivanje još neke pikanterije o najpoznatijem bračnom paru u Hrvata, već predstavljanje jedine žene u zemlji koja radi očnu akupunkturu. Jedna je od rijetkih koja bolesti još uvijek liječi pomoću pijavica.

'One bi sad rado putovale po nozi, istražile sebi nešto, mogle bi doći na venu, ali vene su tanke i puknu, onda ne možemo zaustavit krvarenje. Pijavice prvo ubrizgaju taj svoj serum unutra, kao zmija otrov, one to sad trebaju za hranu da se bolje razmnožavaju. Kad to ubrizgaju, krv se stanji i pobiju se svi trombociti', objašnjava teta Zlata.

'Bolje pijavice, nego injekcije'

Njezina pacijentica Branka Hasan svaku jesen i proljeće dolazi na tretman malim krvopijama. Ima problema s proširenim venama. Priznaje da nema pijavica, tko zna kako bi danas stajala na nogama: 'Pod normalno mi ide, za svoje zdravlje sve ću napraviti, bolje pijavice, nego injekcije'.

Za razrjeđivanje krvi zaslužan je enzim, poznatiji kao hirudin. U 19. stoljeću pijavice su bile najefikasniji lijek za proširene vene i bolove u zglobovima. Ali i preventiva protiv moždanog i srčanog udara. No trendseterice na tretmane pijavicama danas odlaze kako bi se pomladile, što je nedavno javno priznala i Demi Moore.