Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na dodjeli nagrada u finalnoj večeri ovogodišnjeg ZagrebDoxa pobjedu je odnio nizozemski film 'Među zvijezdama'


Nizozemski film 'Među zvijezdama' Leonarda Retela Helmricha, koji je punih dvanaest godina u 'slamovima' Jakarte pratio život indonezijske obitelji, osvojio je nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je završio večeras dodjelom nagrada u zagrebačkom Movieplexu.

Međunarodni žiri nagradio je Helmrichov film jer on iznimno uspješno isprepliće mikrorazinu obiteljskih odnosa s propitkivanjem relevantnih socijalnih pitanja poput religijske tolerancije i siromaštva, ističe se u obrazloženju.

'Veliki pečat' u regionalnoj konkurenciji osvojio je crnogorski film 'Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota' Vladimira Perovića o macho-kulturi iz perspektive jednog pijetla, također simbola mačizma, koji je 'jednostavan, ali efektan i brutalan u konceptu, čist u izrazu'.

Posebna priznanja međunarodnog i regionalnog žirija dobili su finski film 'Život u sauni' Joonasa Berghalla i Mike Hotakainena, ruski '17. kolovoza' Alexandera Gutmana, hrvatski 'Jesam li sretna' Vanje Sviličić Juranić i bugarski 'Hotel Paradise' Sophie Tzavelle.

'Malim pečatom' za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti nagrađen je poljski film 'Ugljenari' Piotra Zlotrowicza, koji gledatelja 'vizualnom upečatljivošću uvlači u neobičnu ljetnu svakodnevicu, a dojmljiv je i režijski minimalizam u prikazu spokojne atmosfere'.

Posebno priznanje u toj kategoriji dodijeljeno je hrvatskom filmu 'Onaj kojeg nema' Darka Stankovića, što je prvi film tog učenika Gimnazije Dubrovnik.

Nagrada 'Movies that Matter', za film koji najbolje promiče ljudska prava, pripala je srpskom filmu 'Run for Life' Mladena Matičevića o trojici etiopskih sportaša koji su, u potrazi za boljim životom, došli živjeti u Srbiju, a kojim se prikazuje širok raspon problema, od globalnih do individualnih, među kojima važno mjesto ima pitanje identiteta.

U toj su kategoriji dodijeljena i dva posebna priznanja - američkom filmu 'Vlast' Cathryn Collins i estonskom 'Jama br. 8' Marianne Kaat.

U okviru ZagrebDoxa, koji je otvoren 27. veljače, za glavne festivalske nagrade natjecalo se 53 filmova, a ukupno je u različitim programima prikazano oko 150 recentnih svjetskih dokumentaraca.

Vezani članci Slika nije dostupna A GDJE JE PEČAT? 'Tko ga ima nek ga spremi u ladicu za uspomenu' Slika nije dostupna Počele najavljene reforme: Pečati odlaze u povijest?

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju