Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dugogodišnji član ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zorko Rajčić umro je danas u Zagrebu u 81. godini.


Zorko Rajčić je rođen na Hvaru 1930. godine i pripada prvoj generaciji zagrebačke akademije i prve glumačke postave, one iz 1953., tadašnjeg Zagrebačkog dramskog kazališta, današnjeg kazališta Gavella, kojemu je bio vjeran sve do umirovljenja 1994. godine.

Vezani članci Nova predstava u Gavelli (Foto: Gavella) Buđenje kazališnog "Kiklopa": Raskošno uprizorenje anksioznog društva koje na vlastitu štetu predugo traje Siniša Ružić (Foto: PR) ''Blagdane treba iskoristiti da sačuvamo sebe, Advent u Zagrebu neću posjetiti, doček Nove je uvijek neka prisila''

Tijekom tih plodnih glumačkih 40 godina, Zorko je Rajčić igrao u više od 70 naslova teatra u Frankopanskoj, obilježivši svojim nastupima same početke ovog kazališta od Krležinih 'Golgote' i 'U logoru' u Gavellinoj režiji, preko Lorcine 'Krvave svadbe', Moliereovog 'Don Juana', Držićevog 'Dunda Maroja' i Shakespeareovog 'Kako vam drago', naslova koji su obilježili zagrebačke kazališne pedesete godine prošlog stoljeća.

Igrao je u izuzetno bogatom popisu dramskih predstava, uključujući i one nastale po tekstovima Gorkog, Dostojevskog, Shakespearea, Feydeaua, Goldonija, Williamsa, Brechta, Gogolja, Büchnera te domaćih Kaštelana, Držića, Kaleba, Budaka, Begovića, Brešana i Krleže. Na Dubrovačkim je ljetnim igrama sudjelovao punih 50 godina, ostvarivši impozantnih 650 nastupa u velikom broju naslova. Zbog toga su ga mnogi zvali Maro, po liku iz 'Dunda Maroja'.

U analima HRT-a Zorko Rajčić ostat će zapamćen kao jedan od onih koji su nastupili uživo u prvom emitiranju 1956. godine, a mnogi gledatelji su ga zapamtili i kao 'Dedu' iz serije reklama za lutriju.

Posljednji ispraćaj Zorka Rajčića bit će u petak, 25. ožujka u 15,15 sati na zagrebačkom Krematoriju, izvijestili su iz kazališta Gavella. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju