Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga 'Žene-žrtve rata', koja okuplja Bošnjakinje izložene zlostavljanjima u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, usprotivila se snimanju filma kojega režira Angelina Jolie.


Članice udruge 'Žene-žrtve rata' sumnjaju kako se na taj način pokušava umanjiti zločin masovnih silovanja počinjenih tijekom rata. Predsjednica udruge Bakira Hasečić izjavila je kako su od nadležnih vlasti u Federaciji BiH i Sarajevskoj županiji zatražili objašnjenje tko je i zašto izdao dopuštenje da Angelina Jolie dijelove svog filma snima i u BiH. Hasečić je objasnila kako u ovoj udruzi imaju informaciju da je scenarij filma Angeline Jolie temeljen na priči po kojoj se Bošnjakinja zaljubljuje u srpskog vojnika koji ju je silovao.

Vezani članci Ilustracija Prostitucija u Hrvatskoj: ''Priče osoba koje to rade vrlo su različite. Treba ih prestati kažnjavati" Slika nije dostupna Angelina snima posljednje scene svog filma u Sarajevu

'Pred oči mi izlaze slike mog, ali i silovatelja drugih žena iz udruge. To je naša životna trauma, a ne ljubavna opsesija', kazala je Hasečić kako je citira sarajevsko 'Oslobođenje'.

Angelina Jolie svoj je redateljski prvijenac počela snimati u Mađarskoj u rujnu, a dio snimanja tijekom jeseni trebao bi se obaviti i na autentičnim lokacijama u BiH.

>> Počelo snimanje, a Angelinin film je još uvijek obavijen velom tajni

>> Angelina Jolie želi promovirati BiH kao centar edukacije

Scenarij filma zapravo je još stroga tajna za sve osim za one koji su izravno uključeni u projekt, u kojemu naslovnu ulogu tumači mlada sarajevska glumica Zana Marjanović.

Sama Jolie je tijekom ranijeg posjeta BiH, u svojstvu UNHCR-ove veleposlanice dobre volje, kazala tek kako je riječ o ljubavnoj, a ne ratnoj priči s univerzalnim porukama.

Ulje na vatru zapravo je dodao Željko Mitrović, vlasnik srbijanske PINK televizije, koji je medijima prenio informaciju da je film Angeline Jolie priča o silovanjima iz proteklog rata u BiH u kojoj se silovana Bošnjakinja zaljubljuje u svog silovatelja, srpskog vojnika. Mitrović je, navodno, pregovarao o pružanju usluga producentima filma Angeline Jolie u svom filmskom studiju kod Beograda, a kada su pregovori propali konstatirao je kako u projektu ionako ne želi sudjelovati zbog prijeporna scenarija. Kazao je kako je informaciju o sadržaju scenarija dobio od svog pouzdanog izvora kojega nije želio imenovati no ipak je oprezno dodao kako se 'može dogoditi i da se pojavi potpuno drugačiji scenarij'.

Za udrugu 'Žene-žrtve rata' i Mitrovićeva su nagađanja međutim bila dovoljna. 'U scenariju smo mi, žrtve, prikazane na način kao da smo dragovoljno pristale na silovanje. Naravno da ćemo bojkotirati film jer nam je Angelina nanijela ogromnu bol i vratila nas u 1992. godinu', kazala je Hasečić.

Ona i druge članice njene udruge tražile su uz posredovanje UNHCR-a da se sastanu s Jolie i kažu joj što ih muči.

Voditelj misije UNHCR-a u BiH Naveed Hussain izjavio je kako ta organizacija nema ništa sa sadržajem filma, no podsjetio je na činjenicu koliko je dolazak Angeline Jolie u BiH značio za skretanje pozornosti na neriješene probleme koje još uvijek imaju na tisuće prognanih i raseljenih u toj zemlji.

UNHCR je ipak proslijedio pismo iz Sarajeva Angelini Jolie koja je udruzi 'Žene-žrtve rata' poručila kako je ne bi trebali osuđivati prije nego što vide film.

'Nikada ne bih olako shvatila užase rata', poručila je Jolie izrazivši spremnost da se sastane s članicama udruge kada dođe u Sarajevo. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju