Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Producentu za Oscara nominiranog ratnog filma ‘The Hurt Locker’ neće biti dozvoljeno prisustvo na ceremoniji dodjele nakon što je prekršio pravila koja je propisala Američka filmska akademija.


Nicholasu Chartieru zabranjen je dolazak na svečanu dodjelu Oscara koja će se održati 7. ožujka. Producent filma ‘The Hurt Locker’ slao je e-mailove glasačkom tijelu da imenuju njegov film za najbolji, a ne ‘Avatar’ redatelja Jamesa Camerona koji mu je rival ove godine. Time je prekršio pravila Američke filmske akademije koja striktno zabranjuju bilo kakvo utjecanje na glasačko tijelo.

Vezani članci Slika nije dostupna Opet su zajedno: 'Bili su prijatelji, jednog dana su se samo počeli ljubiti' Slika nije dostupna 'The Hurt Locker' je najbolji film 2009. godine

>> 'The Hurt Locker' i 'Up In The Air' filmovi s najboljim scenarijem

>> Filmski kritičari najboljim proglasili film 'The Hurt Locker'

Chartieru je zabranjen dolazak na svečanost, no ako ‘The Hurt Locker’ dobije Oscara, zlatni kipić će mu biti uručen u danima koji slijede nakon dodjele. Producent je putem e-maila zatražio da članovi glasačkog tijela odaberu ‘The Hurt Locker’, a ne 'film od 500 milijuna dolara', čime je otvoreno sugerirao na ‘Avatara’ Jamesa Camerona. Dotični e-mail se pojavio u Los Angeles Timesu, u kojem se vidi da je Chartier imao i razrađen plan djelovanja kako bi ‘Avatar’ ‘potukao do koljena’. Savjetovao je glasačko tijelo da ‘The Hurt Locker’ stave na prvo mjesto, a ‘Avatar’ na deseto.

Producent se kasnije ispričao i svoj potez nazvao naivnim, ishitrenim, ignorantskim i glupim, no to mu nije pomoglo da izbjegne sankcije od strane Filmske akademije.

Redateljica filma ‘The Hurt Locker’ Kathryn Bigelow i scenarist Mark Boal i producent Greg Shapiro su pokušali lobirati za Chartierov dolazak na dodjelu Oscara, ali ih je Akademija odbila. Njih troje su zajedno s Chartierom također producenti filma i njima je dolazak dozvoljen.

Britanski BBC kaznu komentira ironičnom, jer po pravilima protokola Filmske akademije najviše tri producenta se smiju pojaviti na pozornici i primiti Oscara. U slučaju ‘The Hurt Lockera’ ima četiri producenta, tako da jedan od njih u svakom slučaju ne bi mogao uzeti zlatni kipić.

U međuvremenu Jeffrey Sarver, narednik američke vojske tuži kreatore filma ‘The Hurt Locker’ i tvrdi kako je glavni lik filma utemeljen na njemu. Dotični kaže kako je scenarist Mark Boal ideje za sve situacije u filmu dobio od njega, a također kazuje kako je on osmislio i sam naziv ‘The Hurt Locker’. Distributor filma ‘Summit Entertainment pak tvrdi kako je film fikcija i da ilustrira sudbine svih vojnika uključenik u sukobe u Iraku.