Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

16-godišnja kći tadžikistanskog predsjednika dobila je ljetni posao na televiziji koji je obvezuje na čitanje vijesti na tamošnjoj nacionalnoj televiziji.


Zarina Rahmonova koja studira u Engleskoj, u srijedu je prvi puta stala pred kamere i s blesimetra pročitala političke vijesti na engleskom jeziku. Prethodno je imala trening u trajanju od dva tjedna, a vijesti će čitati naredna dva mjeseca, nakon čega se vraća studentskim obavezama.

Vezani članci A1 isključio N1 s mreže - 3 Pregovori nisu uspjeli: Gledatelji platforme A1 od danas nemaju kanal N1 Prestrašili voditeljicu Pokušali uvesti atmosferu Noći vještica na televiziju pa dobro prestrašili kolege

Vijesti koje čita kći predsjednika namijenjene su strancima u Tadžikistanu koji su u posjetu njihovoj zemlji preko ljetnih mjeseci i godišnjih odmora. No, urednici se nadaju da će njihova nova voditeljica privući i gledatelje iz drugih država koji njihov program mogu gledati putem satelita.

Stroge cenzure, nepotizam i sovjetski stil

Glavni urednik Khujanazar Aminiyen izrazio je svoje zadovoljstvo debitantskim nastupom mlade buduće novinarke/voditeljice. Za razliku od obitelji i kolega, Zarinini prijatelji doznali su tek u posljednji trenutak što će Zarina raditi preko ljetnih praznika. U intervjuu za tadžikistanske medije rekli su da je TV studio potpuno dotjeran te da su postavljeni najnoviji tepisi kako bi kći predsjednika uživala na novom poslu.

'Mogli ste osjetiti da je Zarina sigurna u sebe', riječi su kojima je Zarinin prvu nastup komentirala starija kolegica s uzbekistanske nacionalne televizije. 'Nadam se da će s njezinim dolaskom stići i neke važnije promjene, recimo, mogli bi za voditelje napokon nabaviti profesionalne stiliste i vizažiste', nadodala je uzbekistanska novinarka.

Tadžikistan ima još tri nacionalne televizije. Kanalom Jedan (Channel One) na kojem je zaposlena predsjednikova kći dominiraju reporteri sovjetskog stila i objavljuju se najčešće vijesti vezane uz unutarnju politiku. Kritički osvrti su iznimno rijetki, jer postoje stroge cenzure, pa čak i ako nisu službeno dirigirane. Određene teme, osobe i imena smatraju se vrlo nepoželjnima.

Kad predsjenik zaposli cijelu svoju obitelj

Nezavisni medijski aktivist Nuriddin Karshibayev također se osvrnuo na priču sa Zarinom. 'Njezino pojavljivanje kao voditeljice vijesti nije baš praktično, jer program ne gledaju samo ljudi u Tadžikistanu, već i stranci', objasnio je.

Zarina Rahmonova jedna je od sedam kćeri predsjednika Emomalija Rahmona. Njezina sestra Ozoda Rahmonova je zamjenica ministra vanjskih poslova, a njezin suprug zamjenik ministra financija. Nepotizam je, inače, veliki problem u tadžikistanskom društvu, tvrtkama i raznim državnim sektorima, ali zasad se rješenju ne naslućuje kraj. Ove godine predsjednikov najstariji sin Rustam Emomali je izabran za narodnog zastupnika u skupštini glavnog tadžikistanskog grada Dušanbea.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju