Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mala devetogodišnja Tia pokazala je izvrsnu simpatičnu osobnost, ali i nadnaravan talent za svoje godine.


Tia Pikija je zasigurno ime koje će se dugo pamtiti, jer je djevojčica od tek devet godina svojim zrelim i prekrasnim glasom uspjela doslovno šokirati žiri!

Vezani članci Frano Ridjan Frano Ridjan bez dlake na jeziku: "To bi trebalo pod imenom i prezimenom pa da vidimo" Transform Crew Nakon pobjede u Supertalentu nastavili s novim projektima i izazovima: "Dobili smo dodatnu motivaciju"

Koliko je efektan bio njen nastup, dovoljno govori i činjenica da joj je Dubravko Merlić, inače najstroži član žirija, u samo par minuta njenog nastupa već predvidio međunarodnu karijeru. Komentar je naišao na veliko odobravanje i od strane publike koja je ostala jednako zatečena koliki talent može skrivati dijete od samo devet godina. Da nismo imali sliku u vrijeme dok je izvodila Malu Floramye, mislili bismo da uživamo u jednoj zreloj izvedbi, a ne dječjoj interpretaciji.

Njen pjevački dar detektiran je još u doba kada je bila u vrtiću, tako da Tia osim pjevanja, učenjem flaute njeguje i svoj talent prema sviranju. U Supertalent lansirao ju je dječji zbor 'Štrgleci', a o dojmovima i maloj Tiji popričali smo s njenom mamom Andreom koja je jednako zatečena medijskom prašinom koja se podignula oko njene devetogodišnje kćeri.

Kakvi su dojmovi i reakcije nakon Tijinog nastupa?

Mama Andrea: Sve je prošlo lijepo, ali nema previše uzbuđenja iako smo iznenađeni svim. Dijete i ne dotiče toliko, dosta je smirena, dugo pjeva u dječjem zboru, pa nije imala ni veliku tremu.

Jesu li komentari žirija dali neki poticaj da možda još više usmjeravate njen talent?

Mama Andrea: Zapravo ne želimo ništa forsirati jer je ona ipak dijete od samo 9 godina i poslije će sama moći odlučivati s čim se želi baviti. Mi joj želimo ostaviti taj izbor. No, moramo priznati da u njenoj dobi primiti kompliment da je za međunarodnu karijeru, zaista nije mala stvar i teško je ostati ravnodušan.

Tko ju je prijavio na natjecanje? Je li ona izrazila želju ili je ipak u pitanju Vaša inicijativa?

Mama Andrea: Zapravo ni jedno ni drugo. Prijavljena je preko varaždinskog zbora 'Štrgleci' u kojemu pjeva. Predloženo je par djece s kojima bi išli na Supertalent i neki roditelji su pristali, a mi smo među njima. Zapravo nismo očekivali da će dovesti do ovakve pompe i interesa medija. Sve je bilo zaista neplanirano i malo smo zatečeni.

Kako sada gledate na Supertalent? Kakva su očekivanja?

Mama Andrea: Show shvaćamo kao igru i jedno novo iskustvo koje može donijeti nešto pozitivno. Takvo shvaćanje usađujemo i Tiji jer osjećamo mali pritisak obzirom da ne znamo kako bi sve moglo djelovati na nju. No, zasada je poslušala sve što smo rekli i u skladu s tim se i ponaša.

Koliko dugo Tia pjeva?

Mama Andrea: Od pete godine je u dječjem zboru, a od šeste ide na satove solo pjevanja. Dakle, praktički, otkad zna za sebe, ona pjeva. Muzikalnost su joj otkrili još u vrtiću i od tada stalno eksperimentira s glazbom.

Opera je ljubav ili najbolji način da izrazi talent?

Mama Andrea: Izbor na operu pao je sasvim slučajno, a i njen talent za operu je otkriven slučajno dok je pjevala jednu talijansku pjesmu. Inače voli pjevati na raznim stranim jezicima iako ih u suštini ne zna, no nauči riječi i prilagodi naglasak. Jezici joj dosta leže, pa se dobro snalazi i u stranim tekstovima. Inače, njena mentorica iz zbora je zapravo predložila da pjeva Malu Floramye i očito pogodila s odabirom.

<a href="http://supertalent.novatv.hr/" target="_blank"><img src="http://image.dnevnik.hr/media/images/original/Oct2009/60263690.jpg"/></a>

Je li pjeva i druge glazbene stilove, što je njoj najdraže?

Mama Andrea: Sluša ona svašta i mnogo toga voli(smijeh). Tako su joj osim opere bliski i dragi Jelena Radan, Vanna, Tony Cetinski, Nina Badrić, Celine Dion. Talijanska kancona joj je posebna ljubav.

Je li imala već prije neke javne nastupe ili je ovo bilo prvi put?

Mama Andrea: Ima dosta nastupa iza sebe, no više u grupnom zboru Štrgleci nego u solo izvedbama. Iza nje su već i dječji festivali, nastupi na koncertima sa raznim poznatim pjevačima. Pozornica joj nije strana i to joj je najviše eliminiralo tremu na nastupu u Supertalentu, iako je ipak imala dozu uzbuđenja zbog svega. No, s devet godina, ima jako puno iskustva.

Što nam Tia priprema za slijedeći put? Hoćeš nas iznenaditi nečim ili će opet svoje mjesto u Supertalentu tražiti operom?

Mama Andrea: Joj, ne bih htjela ništa na pamet otkrivati jer zaista još ne znamo. Konzultiramo se s njenom mentoricom pa ćemo vidjeti na što će pasti odabir.

>> 'Naši plesači ne smiju opasne vratolomije izvoditi na ulici'

Je li mislite da je Tia premlada da bi bila ovako poznata, kako to doživljavate?

Mama Andrea: Pa meni i mužu nije baš svejedno jer je ona ipak samo dijete. Sa devet godina je jako mlada za medijsko eksponiranje i nadamo se da će sve proći najbolje kako može, po tom pitanju. Sve je zapravo došlo naglo i neočekivano, pa se još snalazimo u svemu kako bi zaštitili nju od nekih negativnih utjecaja jer je interes medija zaista velik.

Koje Tia hobije još ima osim pjevanja i sviranja?

Mama Andrea: Nema baš vremena ali voli čitati mnogo, gledati putopise i povijesne emisije na televiziji.

Nama je drago da voli jezike, povijesne emisije i razne putopise, jer ako joj je Merlić već odredio budućnost sa međunarodnom karijerom, sigurno će joj trebati!