Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nema više letova iznad Kukavičjeg gnijezda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolnica u američkoj saveznoj državi Oregon, ustanova za zbrinjavanje duševnih bolesnika u kojoj je 1975. snimljen film "Let iznad Kukavičjeg gnijezda", bit će srušena i njezinu će se mjestu izgraditi novi bolnički kompleks.

Veći dio oronule, 125 godina stare glavne zgrade Oregonske državne bolnice u gradu Salemu bit će srušen i zamijenjen novom zgradom ove jeseni.

Pročitajte i ovo Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan" Zrakoplov u pariškoj luci Orly, ilustracija Šokantno otkriće Iznenadili se onim što su pronašli u podvozju zrakoplova: "Tijekom leta tu je -50 stupnjeva"

Iako je zla medicinska sestra Ratched izmišljeni filmski lik, bolnica se tijekom godina suočavala s nekim posve stvarnim problemima kao što su pretrpanost, derutnost stropova i podova, zatim s epidemijama svraba i želučane groznice, spolnim zlostavljanjem bolesne djece i međusobnim obračunima pacijenata.

Političari su godinama govorili o potrebi zamjene bolnice, ali se toga nisu ozbiljno prihvatili dok skupina zastupnika oregonskog parlamenta 2004. godine pri obilasku nije otkrila mračnu istinu: kremirane ostatke 3600 pacijenata u zahrđalim bakrenim bačvama u skladištu. Zastupnici su bili zaprepašteni. "Nitko nije mogao prozboriti niti riječ", rekao je predsjednik senata američke države Oregon Peter Courtney, koji je tu prostoriju nazvao "sobom izgubljenih duša".

Riječ je bila o posmrtnim ostacima pacijenata koji su umirali u bolnici od kraja 1880-ih do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se duševno oboljenje smatralo toliko sramotnim da su mnoge pacijente u bolnici njihove obitelji naprosto napustile.

"To nam je dalo veliki emotivni poticaj" za novu bolnicu, rekao je Courtney koji je vodio nastojanja da se izgradi nova ustanova.

Iako je "kukavičje gnijezdo" ovdje snimljeno, ni film ni knjiga Kena Keseyja iz 1962. nisu izričito spominjali Oregonsku državnu bolnicu. On je inspiraciju za knjigu našao u bolnici američkih ratnih veterana u Paolo Altu u Kaliforniji.

Glumac Michael Douglas, koproducent filma, pregledao je više lokacija na zapadnoj obali i izabrao oregonsku bolnicu jer je tadašnji ravnatelj Dean Brooks filmskoj ekipi pristao dati neograničen pristup.

"Oni su film željeli snimiti na lokaciji sa stvarnim pacijentima", rekao je sada 91-godišnji Brooks. Brooks je rekao da je u filmu glumilo 89 pravih pacijenata bolnice.

Michael Douglas, Jack Nicholson (koji je igrao buntovnog Randlea Patricka McMurphyja) i Louise Fletcher (sestra Ratched) tijekom snimanja su svakodnevno bili u bolnici.

Redatelj Miloš Forman u ustanovi je živio šest tjedana i svojim glumcima naložio da proučavaju stvarne pacijente, pisao je 1975. časopis Rolling Stone. Nicholsona je obuzela depresija od onoga što je vidio, uključujući i davanje elektrošokova pacijentima. Film je te godine osvojio svih pet glavnih Oscara (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, redatelj, scenarij).

Oregonski čelnici su 2006. donijeli odluku o gradnji nove bolnice s 620 kreveta vrijedne 300 milijuna dolara na mjestu najstarijeg i najoronulijeg dijela kompleksa. Prednji dio stare glavne zgrade ostat će sačuvan kao muzej povijesti skrbi za duševne bolesnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene