Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kino ponuda

'Nebesa' - još jedan Pixarov apsolutni hit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pixarov crtić 'Nebesa' će možda čak i više oduševiti odrasle nego djecu. Redatelj Sam Raimi se vratio hororu - žanru u kojem pliva kao riba u vodi.

Kino: NEBESA - Ocjena: 10/10

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži se! PREPOZNAJETE LI MUŠKARCA? Policija moli građane za pomoć Slika nije dostupna Zadovoljni Tobey Maguire Počele pripreme za snimanje filma 'Spiderman 4'

(Up) Režija: Pete Docter i Bob Peterson, Glasovi: Pero Juričić, Ivica Vidović, Kora Konjević, Ronald Žlabur, Zlatko Burić

Genijalci iz studija Pixar ponovno oduševljavaju! 'Nebesa' su novi animirani hit koji je odmah na premijeri ušao u povijest. Naime, to je bio prvi animirani film ikada koji je otvorio festival u Cannesu. A dobro je poznato da taj francuski filmski festival oduvijek ima dobar nos za hitove koji će se dugo pamtiti. Uz to vrlo je izgledno da će 'Nebesa' igrati glavnu ulogu u kategoriji dugometražnog animiranog filma na sljedećoj dodjeli Oscara.

U središtu priče ovog fascinantnog crtića je starac Carl Fredericsen, po zanimanju prodavač balona kojem je veći dio života protekao u sjećanju na prerano preminulu suprugu Ellie. Kad gramziva i bezosjećajna građevinska kompanija odluči srušiti njegovu kuću, Carl za nju priveže ogromnu hrpu balona i tako poleti prema Rajskim slapovima u Južnoj Americi, jer upravo je to prekrasno mjesto oduvijek želio posjetiti sa svojom suprugom Ellie. Međutim, problemi počinju jer je sa starcem na put neplanirano krenuo bučan i nestašan, ali beskrajno simpatičan izviđač Russell.
O fascinantnoj 3-D animaciji ne treba previše trošiti riječi, jer na tom je polju studio Pixar neprikosnoveni majstor.

Riječ je o crtiću koji će možda čak i više oduševiti odrasle nego djecu. Prvenstveno zbog odlično realiziranog sjetnog i emotivnog tona koji prevladava tijekom većeg djela filma. Segment u kojem dugometražni animirani filmovi najčešće podbace, u slučaju 'Nebesa' odličan je. Naime, naracija i efektno vođenje radnje može služiti za primjer kako se to ustvari radi.

Na kraju, valja dati i veliku pohvalu ekipi koja je zaslužna za sinkronizaciju na hrvatski jezik. Sve u svemu ovo je crtić bez mane i što je najvažnije djelo koje će se uistinu dugo pamtiti.

ODVUCI ME U PAKAO - Ocjena: 9/10

(Drag Me to Hell) Režija: Sam Raimi, Uloge: Christine Brown, Justin Long, Lorna Raver, Dileep Rao

O da, to je pravi Sam Raimi, redatelj koji je stekao hordu obožavatelja svojim prvim filmovima 'Zla smrt', 'Zla smrt 2' i 'Vojska tame'. Nakon što je Raimi počeo snimati bedastoće poput 'Spidermana' činilo se da nema apsolutno nikakve nade da se redatelj vrati onome što radi najbolje, a to su horori od kojih prvo umrete od straha, a onda nakon toga umrete još jednom, ali ovoga puta od smijeha.

Ukratko, 'Odvuci me u pakao' je film kojeg će obožavati svi ljubitelji ranih radova Sama Raimija, a svi ostali gledajući taj film mogu naučiti kako se radi i koje su glavne sastavnice pravog pravcatog izdanka žanra filma strave i užasa.

Glavna junakinja novog filma Sama Raimija je Alison Lohman (Cristine Brown) nadobudna činovnica u banci koja se rukama i nogama trudi svidjeti šefu te si tako osigurati bolje plaćeno mjesto u firmi. Upravo zbog toga jednoj klijentici, ostarjeloj ciganki, odbije produžiti otplatu kredita za kuću. Gnijevna i očajna starica zato na Alison baci kletvu, te našu junakinju počinje progoniti jedan od najopasnijih demona – Lamia, a sve žrtve tog demona završavaju doslovno odvučene u pakao.

Recept za horor film u kojem se pravilno miješaju komični i stravični elementi jedini je pravi. Naime, činjenica je da žanr strave i užasa postaje niža filmska kategorija samo u trenutku kada se temama poput demona, vampra ili nečeg sličnog pristupa akademski ozbiljno. S druge strane, žanr strave i užasa je nastao kao odgovor na stalni i urođeni čovjekov strah od smrti. Smrt, još, ne možemo pobijediti, ali joj se zato uvijek možemo rugati i smijati.

Sve to savršeno dobro zna Sam Raimi i zato radi odlične stravično-smiješne filmove. Obavezno pogledati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene