Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Noćas vas u Dnevnik.hr-u uživo izvještavamo o dobitnicima Oscara!


'Ja se ne mogu sjetiti utrke poput ove, s dva filma na tako suprotnim krajevima spektra', kazao je Leonard Maltin, istaknuo filmski kritičar i povjesničar, za filmove 'Avatar', znanstveno-fantastični 3-D hit Jamesa Camerona koji je na svjetskim kino blagajnama zaradio više od 2,5 milijarde dolara, i njegovog najvećeg konkurenta na nedjeljnoj će dodjeli Oscara u filmu koji je zaradio manje od jedan posto od toga iznosa – 'Narednika Jamesa', akcijskoj drami o ratu u Iraku.

Vezani članci Mimohod talibana u Kandaharu, ilustracija Talibani ulaze u posljednju neokupiranu pokrajinu u Afganistanu: Obje strane pretrpjele velike gubitke Kritika je ovaj triler jako hvalila "Udovice": Najveći gubitnik nominacija za Oscare kojeg su političke insinuacije koštale nagrada?

Oni koji jedva čekaju doznati pobjednike ovogodišnjih Oscara moći će noćas na Dnevnik.hr-u saznati tko je trijumfirao, a tko išao kući bez zlatnog kipića, a o svemu će vas izvještavati novinarka Showbizza Lana Vukičević koja će uživo pratiti ovogodišnju dodjelu!

>> Producentu filma 'The Hurt Locker' zabranjen ulaz na dodjelu Oscara

>> Filmski kritičari najboljim proglasili film 'The Hurt Locker'

>> 'Avatar' prešao granicu od dvije milijarde dolara

Prvi puta u povijesti Oscara u kategoriji za najbolji film ima 10 kandidata, umjesto uobičajenih pet, no prava se utrka vodi između dva spomenuta filma a novi način glasovanja mogao bi pomoći da David pobijedi Golijata, ocjenjuju u subotu američki tiskani i elektronski mediji.

Američka Akademija za filmsku umjetnost i znanost ima 5777 članova koji će glasovati za Oscara za najbolji film. Najveću skupinu čine glumci kojih je 1205, a oni baš nisu sretni s idejom da ih u budućnosti zamijene kompjuterizirani likovi poput onih u 'Avataru'.

Dodjela Oscara u kinu Kodak u Hollywoodu, koju će izravno prenositi ABC s 26 kamera, kulminacija je višemjesečne serije nagrada po segmentima filmske industrije na kojima je 'Narednik James' prolazio bolje. Isti glasači sada će glasovati za nagrade Akademije.

'Ako bih nekoga savjetovao za oklade u uredu, ja bih išao s Narednikom Jamesom', kazao je Pete Hammond, filmski kritičar i bloger Oscara.

U petak navečer, 'Narednik James' imao je malu prednost na kladionicama s koeficijentom 4:6, dok je 'Avatar' imao koeficijent 7:10, prema podacima s EasyOdds.com.
Film koji slijedi elitni vod pirotehničara u Iraku, u režiji Kathryn Bigelow, bivše supruge Jamesa Camerona, do sada je osvojio nagrade hollywoodske udruge redatelja, udruge scenarista i udruge producenata, kao i Britanske akademije za film i televiziju.

'Te ostale nagrade uvijek su vrlo jaki pokazatelj raspoloženja Akademije', rekao je Hammond. Filmski povjesničari i stručnjaci za Oscara smatraju da bi 'Avatar' ipak mogao pobijediti u utrci za najbolji film, jer je riječ o izvanserijskom spektaklu koji su vidjeli milijuni gledatelja.

'Ja se ne mogu sjetiti utrke poput ove, s dva filma na tako suprotnim krajevima spektra', kazao je Leonard Maltin, istaknuo filmski kritičar i povjesničar. 'Narednik James je skroman 'indie' film, dok je Avatar ponovo ispisao povijest filma i kino blagajni kakvu poznajemo', kazao je Maltin.

Nagrade za najbolji film i najbolju režiju obično su 'spojene posude', ali moguće su i iznimke. Za Kathryn Bigelow se smatra da je u prednosti čak i ako Avatar osvoji Oscara za najbolji film, kao utješna nagrada ali i kao dugoočekivana ženska pobjeda u toj kategoriji.

U kategoriji najbolje glumica očekuje se da će Oscar pripasti Meryl Streep za 'Julie & Julia' ili Sandri Bullock za 'Blind Side'.
Oscaru za najboljeg glumca po prognozama većine filmskih kritičara najbliži je Jeff Bridges kao alkoholičar country-pjevač u filmu 'Crazy Heart', omiljeni glumac kojeg je Akademija do sada zaobilazila.

Favorit za nagradu u kategoriji najbolja sporedna glumica je Mo'Nique za 'Precious', koja je za tu ulogu već primila niz nagrada.

Među nominiranima za najboljeg sporednog glumca najviše se izgleda daje Christophu Waltzu za dojmljivu ulogu nacista u 'Inglourios Basterds', što bi ujedno bilo i zasluženo priznanje redatelju Quentinu Tarantinu.

Glavni favorit za Oscara za najbolji animirani film je 'Up', koji je i među 10 kandidata za najbolji film. Najviše izgleda u kategoriji adaptirani scenarij daje se filmu 'Up in the Air' Jasona Reitmana. Kod najboljeg originalnog scenarija prognoze su podijeljene između 'Inglourious Basterds' i 'Narednika Jamesa'. (Hina)

Ne propustite prvi doznati tko je trijumfirao na ovogodišnjim Oscarima na Dnevnik.hr-u!