Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kongresna knjižnica otkrila koji su filmovi postali dio Nacionalnog registra.


'Imperija uzvraća udarac', film producenta Georgea Lucasa, kojega je režirao preminuli Irvin Kershner, u kojemu Darth Vader otkriva da je otac Lukea Skywalkera, jedan je od 25 uradaka koji će sljedeće godine biti svečano uvršteni u Nacionalni filmski registar Kongresne knjižnice SAD-a. Tradicija je to koja traje od 1989. godine, a filmovi se biraju prema umjetničkoj, kulturnoj i povijesnoj važnosti za zemlju.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Najgluplji pljačkaš s maskom Slika nije dostupna VIDEO: 'Darth Vader' opljačkao banku

Ovogodišnji laureati izabrani su među više od dvije tisuće filmova, a njihove originalne trake bit će uskladištene u precizno rashlađenim prostorijama, kako bi se sačuvale za buduće generacije. Prema izjavi Jamesa H. Billingtona, voditelja knjižnice, sama ideja za osnivanje ovog registra potekla je od činjenice da je gotovo polovica filmova snimljenih prije 1950. danas uništena, a 90 posto snimljenih prije 1920. je nestala.

Osim 'Imperije', uskladištenje za vječnost ove su godine zaslužili i 'Groznica subotnje večeri' s rasplesanim Travoltom, kultni horor 'Egzorcist', Pakulin 'Svi predsjednikovi ljudi', vestern 'McCabe & Mrs. Miller' te dokumentarac o siromašnim rođakinjama Jacqueline Kennedy 'Grey Gardens'.

U Nacionalni filmski registar ušao je i jedan od prvih filmova ikad snimljenih, 'Newark Athlete', kratki uradak iz 1891., svojevrsni vodič kroz tjelovježbu, zatim dvominutni govor gluhonijemog govornika iz 1913. 'Preservation of the Sign Language'. Vodstvo Kongresne knjžnice pokazalo je da ima i smisao za humor, odabravši komediju 'Airplane!', kao i legendarno 'Pink Panthera'.

>> Kostim Darth Vadera za dva milijuna kuna?!

Među ovogodišnjim izabrnima je i eksperimentalni film 'Study of River' iz 1996. te biografski 'Malcolm X', djelo Spikea Leeja iz 1992. godine. Posljednji na popisu američkog filmskog blaga je dokumentarac Johna Hustona iz 1946. 'Let There Be Light', koji je 35 godina proveo u 'bunkeru', jer se američkoj administraciji nije sviđala okrutna istina o psihičkim traumama vojnih veterana.