Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branko Lustig u intervjuu za 'Provjereno' govori o djetinjstvu u Osijeku i njemačkim koncentracijskim logorima Auswitz i Bergen-Belsen. Otkriva kako je nakon rata, čudom, pronašao majku, jedinu osim njega preživjelu iz cijele obitelji.


Poznati producent otkrio namn je i kako je počela njegova kanije uspješna hollywoodska karijera. Zašto je puklo prijateljstvo s Ridleyem Scottom s kojim je snimio osam blockbustera, a danas više ne razgovaraju. Zašto ga Russsel Crowe zove 'papa' i kako je raditi sa Stevenom Spilbergom. Iako će uskoro navršiti sedamdeset sedmu godinu, ne posustaje i otkriva planove za budućnost.

Vezani članci Tomislav Baotić - 3 Šef humanitarne udruge potrošio novac na kocku, drogu i ku*ve: ''Pa, je l' ima srca ikakvog uopće, je l' ima kamen u sebi..." Šef humanitarne udruge potrošio novac od dobrotvorne akcije - 5 Šef humanitarne udruge spiskao novac od dobrotvorne akcije: ''Da, potrošio sam ga na kocku, drogu i ku*ve''

Sve ovo je ispričao na svojem imanju u Žumberku gdje je prvi puta dopustio ulazak televizijskih kamera. Nismo zaobišli ni Lustigovu uspješnu producensku karijeru ovjenčanu s više Oscara, Emmyja i Zlatnih globusa.

Kada je prije sedamdeset godina živio ova sjećanja, kao sedmogodišnje dijete, danas višestruko nagrađivani filmski producent Branko Lustig, nije ni slutio da će mu upravo ona, za manje od tri godine doslovno spasiti život.

'Jedne noću upozorili su mojeg tatu da bi bilo bolje da odemo jer da će skupiti sve Židove u Osijeku. I jednu smo se većer mi odvukli do Drave. Tamo smo se urcali na čamac u tvrđi i otišli, za Madžarsku, za Čakovec…'

Ovako započinje životna priča Branka Lustiga. Hrvatskog Židova, Osječanina i slavnog producenta mnogih filmskih blockbustera poput Hanibala, Mirotvorca, Gladijatora, Shindlerove liste i mnogih drugih. Za posljednja dva dobio je i Oscara. No kada bi snimio film o svom životu, ni tada ga zlatni kipići, sigurni smo, ne bi zaobišli. Još kao dijete, dva je puta izbjegao sigurnu smrt.

I čuda su mu se događala. U Čakovcu su relativno mirno živjeli gotovo do konca 1942. godine. Jedne noći, majku i tada desetogodišnjeg Branka deportirali su u njemački koncentracijski logor.

Dječak je čekao sigurnu smrt. Jednoga dana, umjesto kazne i smrti, dočekao je spas. I to nevjerojatno, spas je donio časnik najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica, SS divizija.

Pogledajte u prilogu Provjerenog ekskluzivni intervju s Branko Lustigom…