Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irska rock skupina U2 želi ostaviti svoj pečat u Dublinu i planira dvije ambiciozne gradnje koje je irski glavni grad mlako dočekao.


Glazbenici slavne skupine su članovi konzorcija koji je predložio gradnju "U2 Towera", zdanja od 120 metara u četvrti dokova u južnom dijelu Dublina, koje bi bilo najviši irski neboder.

Vezani članci Urušio se dio zgrade u Miamiju VIDEO Drama u Miamiju: Urušio se dio nebodera, poginula najmanje jedna osoba. U tijeku velika akcija spašavanja, među izvučenima i dječak Bono Vox (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Bonu se vratio glas, turneja se nastavlja: ''Pregledao me sjajan liječnik, uz njegovu pomoć ću se oporaviti''

Skupina je izašla iz svog bivšeg studija na dokovima prije pet godina i želi ponovno studio u toj četvrti, ovog puta na vrhu tornja kojeg je osmislio slavni britanski arhitekt Norman Foster.

Toranj bi bio dio velikog projekta obnove četvrti dokova uz rijeku Liffey, ali je agencija za zaštitu irske baštine An Taisce tražila ekspertizu radi provjere uklapanja tog tornja u urbani pejzaž na jugu grada, kojeg uglavnom sačinjavaju niske kuće.

Još jedan projekt članova skupine U2 brine zadužene za očuvanje baštine. Riječ je o rekonstrukciji Clarencea, hotela s pet zvjezdica iz 1852. kojeg su Bono i njegov gitarist The Edge kupili tijekom 1990-tih i sada ga žele srušiti, kao i pet drugih zgrada u istoj četvrti, te izgraditi novi hotel s 140 soba, vrhunskim restoranom i terasom.

Ali agencija An Taisce nije njihovog mišljenja i ne smatra rušenje Clarencea "nacionalnim prioritetom".

Pjevač skupine Bono, neumorni pokretač humanitarnih akcija, ali i svestrani poslovni čovjek, odlučio je preseliti poslovno carstvo U2-a iz Irske u Nizozemsku kako bi izbjegao plaćanje poreza, što se nije dopalo Dublinu.