Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jučer je u New Yorku preminuo Neil Aspinall, čovjek iz sjene, poznat pod nadimkom 'peti Beatle'. Aspinall je dugogodišnji prijatelj poznatog benda a u njihovo je ime upravljao njihovim muzičkim carstvom Apple Corps.


Bio je školski prijatelj Sir Paul McCartneya i Georgea Harrisona, u javnosti poznat kao medijski sramežljiv, cijeli je svoj profesionalni rad posvetio očuvanju glazbe, slike i autorskih djela 'Beatlesa'. Školski prijatelj, neko im je vrijeme čak i bio i menadžer na turnejama, vozio ih je prije nego što je postao njihov osobni asistent.

Vezani članci Jelena Pavičić Vukičević Pavičić Vukičević i službeno vodi Grad: "Pročelnica Stručne službe obavijestila je ministra pravosuđa o početku obnašanja dužnosti gradonačelnika" Milan Bandić Preminuo Milan Bandić, suradnici u suzama: "Živio je i umro za ovaj grad"

Aspinall je također svirao i prateće instrumente na pjesmama Magical Mystery Tour, Within You Without You i Being for the Benefit of Mr Kite.

Najpoznatiji je ipak po svom upravljanju Apple Corpsa, gdje je bio izvršni direktor od 1970 pa sve do prošle godine. I kroz cijelu svoju karijeru ostao je lojalan grupi, pazio na njihov najbolji interes, obavljao njihov posao i zakonske stvari u njihovo ime. Vodio je zakonsku bitku sa tvrtkom Apple zbog upotrebe naziva Apple.
Bio je čovjek koji je izdao retrospektivne albume Beatles Anthology i Beatles One.

Procjenjuje se da je Apple Corps u 20 godina prodao više od 70 milijuna albuma 'Beatlesa'.

- Svim njegovim prijateljima i onima koji su ga voljeli nedostajat će, ali će uvijek ostati u našim uspomenama kao veliki čovjek, rekao je Sir Paul MaCartney, Ringo Starr i udovice Johna Lennona i Georgea Harrisona u zajedničkoj izjavi.

U posebnoj je izjavi Ringo Starr dodao:

- Neila sam poznavao godinama i bio mi je dobar prijatelj. Bili smo blagoslovljeni što je bio u našim životima i nedostajat će nam, dodao je Ringo Starr u posebnoj izjavi.

Preminuo je nakon teške borbe sa rakom pluća.