Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glazbena kuća Universal Music, za koju su, među ostalima, uspješnice snimili Eminem i Amy Winehouse, nedavno je objavila informaciju kako traži svećenike koji kvalitetno pjevaju gregorijanske napjeve kako bi snimili album.


Nakon što su pregledali i preslušali više stotina demo-snimaka poslanih sa svih strana svijeta, u glazbenoj su se tvrtki odlučili za iznimno nadarenu skupinu svećenika iz samostana Sv. Križa u Heiligenkreuzu, smještenom u Bečkoj šumi i utemeljenom davne 1133. godine.

Vezani članci Crkva, ilustracija Otkriveni brutalni zločini u katoličkoj školi u Njemačkoj:  Desetljećima zlostavljali dječake Svećenik, ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Obavezno cijepljenje i za (neke) svećenike: Istekao rok za predaju potvrda, jedan je već napustio službu

U samostanu u Bečkoj šumi danas živi 80 redovnika cistercitskog reda. Red je poznat po jednostavnosti i dobrom gospodarenju te činjenici da su svojedobno sami gradili svoje samostane i crkve. "Ordo cisterciensis" ili Cistercitski red 1098. je, reformiranjem benediktinaca, osnovao Sv. Robert u mjestu Citeaux (lat. Cistercium) u francuskoj pokrajini Burgundiji. Redovnici nose bijeli habit zbog čega ih još zovu "bijeli monasi".

Snimka s gregorijanskim napjevima, što su ih poslali mladi monasi iz Bečke šume ostavila je najsnažniji dojam na stručnjake iz Universala. Album će se početi snimati već idući mjesec. 

Gregorijanski su napjevi veliku popularnost stekli devedesetih godina prošlog stoljeća kad ih je grupa Enigma upotrijebila u svojim pjesmama, a datiraju iz ranog srednjeg vijeka.

Potraga za redovnicima koji dobro pjevaju počela je u veljači. Tom Lewis iz Universala za BBC je rekao kako su ga glasovne mogućnosti i kvaliteta pjevanja cistercitskih redovnika "oborili s nogu".

"Vrlo su simpatični, strastveni su kad je riječ o izvođenju gregorijanskih napjeva, pjevaju prekrasno i iznimno su uzbuđeni zbog prilike koja im se pružila nakon što su snimku poslali na YouTube. Za natjecanje su doznali od prijatelja iz Londona. Poslali su adresu samostana i snimku izvedbe na YouTube", rekao je Lewis. "Objasnili su kako smatraju da je ovo dobra prilika za gotovo zaboravljenu vrstu 'stare' crkvene glazbe koja im je očito vrlo važna te da je žele promovirati", kazao je Lewis dodavši kako će predstavnici Universala u samostan otputovati početkom travnja.

Otac Karl iz austrijskog samostana rekao je kako će na albumu nastupiti 10 do 12 pjevača. "Ovo nam je zabavno iskustvo, jer se uopće nismo nadali da će izabrati upravo nas. Sada kad smo izabrani, ovo nam je vrlo važno, jer su gregorijanski napjevi dio naše duhovnosti i našeg načina života", objasnio je, dodavši kako će se sav prihod od zarade iskoristiti za napredak samostana. Universal bi album trebao pustiti u prodaju krajem godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju