Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt obnove i digitalizacije "Profesora Baltazara", najčuvenije animirane serije "Zagreb filma", dovršen je, pa "Baltazar" spremno može dočekati nove medijske izazove koje pred nas postavlja digitalnog doba, istaknuto je tijekom predstavljanja tog projekta u kinu "Grič" u okviru "Animafesta".


Proces obnove serijala, na čemu su radili djelatnici "Zagreb filma" i DVD laba iz Rima, nadgledao je i akademik Zlatko Bourek, autor scenografija, važnog elementa ukupnog vizualnog identiteta serije.

Vezani članci Sprovod Milana Bandića Profesor iz Pule zatečen prizorima s Bandićeva ispraćaja: "Ista ta vlast meni daje upute. Sve je stalo u jedan sprovod..." Slika nije dostupna Baltazar se vraća i to kao dječji ambasador!

Tijekom godinu i pol DVD lab je pomno obradio svih 720.000 sličica koje čine seriju.

"Profesor koji sve probleme rješava razmišljanjem i bez upotrebe nasilja, sada je pripravan za susret s novim generacijama širom svijeta", rečeno je.

O projektu i restauraciji govorili su Vinko Brešan, obnašatelj dužnosti ravnatelja Ustanove "Zagreb film" i o.d. ravnatelja Ustanove HAVC Albert Kapović te direktor DVDlab Roma Predrag Radnović.

Radnović je naglasio da postoji velika zainteresiranost inozemnog tržišta za otkup prava za distribuciju serijala "Profesor Baltazar" te da su pregovori s RAI-jem u završnoj fazi ako i da se prikazivanje serijala na toj televiziji očekuje slijedeće godine.