Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi nastavak Pirata s Kariba najbolji je dio serijala pa je četvrti nastavak sasvim izvjestan. Dugomertražni, pak, Simpsoni nisu tako dobri kao serija. Datum dolaska intrigantnog 'Zlatnog kompasa' u hrvatska kina nije još poznat, no sigurno je da će u njemu uživati svi ljubitelji fantastičnih i bajkovitih svjetova.


Vezani članci Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Oslobođen hrvatski pomorac kojeg su oteli nigerijski pirati, dočekala ga veleposlanica Bekić Ilustracija (Foto: MOHAMED DAHIR / AFP) Sindikat pomoraca: ''Oteti pomorci su dobro, radi se na njihovu oslobađanju''

PREDPREMIJERA

ZLATNI KOMPAS (THE GOLDEN COMPASS)

I negativan publicitet često zna biti presudan za dobar uspjeh nekog filma. Sjetimo se samo najrecentnijeg primjera sa filmom i knjigom „Da Vincijev kod“. Crkva ga je proglasila antikršćanskim i svi su vjernici pozvani da ga bojkotiraju, slično je bilo i s „Posljednjim Kristovim iskušenjem“, a nešto manju prašinu je digao serijal o Harryju Potteru kojem je crkva zamjerala veličanje čarobnjačkog poziva. 

Jedan od svježih hollywooskih projekata, Zlatni kompas, također se našao na crnoj listi Katoličke crkve. Zanimljivo i taj je film ekranizacija prilično uspješne knjige. „Zlatni kompas“ je prvi dio trilogije pod naslovom „Njegove tamne tvari“,a nastao je iz pera Philipa Pullmana. Pisac je priču o djevojčici Lyri koja živi u paralelnom svijetu gotovo identičnom Oxfordu, osim što se u njemu događaju čudne stvari, započeo pisati prije jedanaest godina. Djevojčica uz pomoć svog pratioca Pana otkriva postojanje tajanstvene čestice, mikroskopske veličine, koja bi mogla promijeniti svijet. 

Tada počinje nevjerovatna avantura u kojoj Lyra susreće oklopljene medvjede koji govore, vještice, anđele i zombije. Ključnu ulogu u priči imaju zlatni kompas i tanki bodež. Knjiga je ušla na top ljestvicu deset najboljih dječjih romana napisanih u posljednjih 70 godina. Samo u Velikoj Britaniji prodano je 15 milijuna primjeraka knjige. 

Tek sada kada je prema prvom dijelu trilogije snimljen visokobudžetni film, Katolička crkva se usprotivila prilično oštro prosvavši Pullmana antikristom, militantnim ateistom i heretikom kojem je jedini cilj potkopati temelje Katoličke crkve. Zašto¬? Stvar je vrlo jednostavna, glavni negativac u čitavoj priči je Crkva i Magisterij koji njome upravlja. 

Suprotno očekivanjima Zlatnom kompasu nije baš najsjajnije krenulo na blagajnama kino dvorana. Iako je film ovoga tjedna prvi na američkom box officeu, zaradio je slabih 26 milijuna dolara. Usporedbe radi tematski sličan film Narnijske kronike svojevremeno su se u Americi otvorile zaradom od 65 milijuna dolara. 

Ipak, Zlatni kompas ne treba prerano otpisati. Film je iznimno uspješan u Europi. U Velikoj Britaniji je zaradio 13, u Francuskoj i Njemačkoj po pet milijuna dolara. Za ne povjerovati je činjenica da je film u strogo katoličkoj orjentiranoj Poljskoj, zaradio čitav milijun dolara. 

Raskošni specijalni efekti i glumačka ekipa koju predvode Daniel Craig i Nocole Kidman podigli su troškove filma na 180 milijuna dolara. Filmski nastavak književne trilogije krenut će u produkciju tek ako „Zlatni kompas“ ukupno zaradi oko 500 milijuna dolara. Naravno računaju se i prihode od DVD izdanja u budućnosti. Točan datum dolaska filma u naša kina još nije poznat, ali je sasvim sigurno da će „Zlatni kompas“ kod naše publike tradicionalno naklonjene fantastičnim filmskim pričama, dobro proći.

DVD

PIRATI S KARIBA: NA KRAJU SVIJETA (Pirates of the Caribbean: At worlds end) Režija: Gore Verbinski Uloge: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Chow Yun-Fat

Gusari su se udružili i odlučili spasiti kapetana Jacka Sparrowa iz zemlje mrtvih. Prije toga, za vrijeme spašavanja, ali i nakon njega dogodit će se mnogo zanimljivih avantura. 

Pirati s Kariba, film nastao kao skupa ekranizacija istoimenog Disneyjevog parka, prvotno je zamišljen kao trilogija. Međutim, fantastičan uspjeh sva tri filma na svjetskim kino blagajnama čini se mijenja planove, kako ekipe iza kamera, tako i glumaca. Bal specijalnih efekata, te nostalgija za jedrenjacima, gusarima, dugim mačevalačkim scena i potragom za blagom ispali su dobitna kombinacija. Recimo odmah da je treći film znatno bolji od nedorečenog i apsurdnog drugog. Jasno je vidljivo iz svakog kadra da se ekipa za vrijeme snimanja odlično zabavljala, te da su kreativcima iza kamere bile odriješene ruke i da ih producenti nisu previše gnjavili. 

Iako je riječ o tipičnom američkom blockbusteru, ima u Piratima i detalja koji će oduševiti zahtjevniju filmsku publiku. Primjerice šizofrene scene u kojima se glavni lik kapetan Sparrow umnogostručuje kako bi vodio pomaknute razgovore sa samim sobom. U svakom slučaju lijepa ideja i odlična izvedba, a takvog čega se ne bi postidio niti kakav ambiciozni europski art projekt. 

Pirati su od svog prvog izdanja na DVD-u postavili jake standarde. Dvostruko DVD izdanje Pirata s Kariba: Na kraju svijeta nudi pregršt dodataka koji će oduševiti i najveće bezrezervne obožavatelje serijela. U dodacima zanimljivi se prilozi kreću od toga kako se kako se rock zvijezda Keith Richards snašao u ulozi oca glavnog junaka, preko precizne anatomije specijalnih efekata, pa do istinitih priča o gusarima i piratima. Sve u svemu s ovim DVD izdanjem ne možete pogrješti, bilo da tražite dobru zabavu uz kokice ili ste možda ambiciozniji filmofil.

Ocjena: 4

SIMPSONI FILM (The Simpsons Movie), R: David Silverman Glasovi: Sven Medvešek, Mirela Brekalo, Jadranka Krajina, Vanja Ćirić

Kažu da veličina nije bitna. Istina ili ne ipak ostaje činjenica da su neke stvari puno bolje kada su male – veličina im može samo naštetiti. Upravo se to dogodilo kada je najdugovječnija serija u povijesti američke televizije prerasla u cjelovečernji film. Riječ je o Simpsonima, televizijskom biseru koji tako divno ruši divote vezane uz američki san uklopljen u harmoničnu obitelj. 

Da se odmah razumijemo Simpsoni film nisu loš film, ali serija je bolja. Čak niti dužina od osamdesetak minuta koliko traje film nije utjecalo na razvodnjenost radnje. Grad Springfield želi očistiti svoje jezero, no lijeni i samoživi Homer izazove zagađenje. Zbog ekološkog incidenta vlada izolira grad, ali naša omiljena animirana obitelj uspije zbrisati...
Pogled na dodateke na DVD izdanju, odnosno na izbrisane scene jasno daje do znanja da su autori imali i viška ideja. 

Ustvari ne viška jer je bjelodano da su neke scene ispale zbog genijalno glupog američkog izuma zvanog politička korektnost. Neke druge su, pak, ispale jer je uvriježeno mišljenje u Americi, a sve više i u Europi, da je pušenje cigareta zajedno s terorizmom najveći svjetski problem. Tako da se prva stvar ne smije niti spomenuti, a druga je rezervirana samo za odabrane. I sve to nekako vodi u pravcu da se od Simpsona željelo napraviti crtić za djecu predškolskog uzrasta. 

Čini se da su istog mišljenja bili i domaći distributeri sa su Simpsone film sinkronizirali na hrvatski jezik. Iako je sinkronizacija odrađena na visini zadatka, osjeća se dojam da je novac uludo bačen. Sinkronizacija je tu da olakša praćenje radnje djeci, a ovo nije, ponovim to još jednom film za djecu. S druge strane originalni glasovi toliko su u uhu svakog obožavatelja serije da će i pri samoj pomisli na sinkronizaciju, pa makar ona bila vrhunski napravljenja, odmahnuti rukom. 

Ocjena: 3

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju