Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka glumica Mia Farrow ponudila je, u pismu sudanskom predsjedniku Omaru Hassanu al-Bashiru, svoju slobodu u zamjenu za puštanje pobunjeničkog vođe u Darfuru koji se u nekoj vrsti zatočeništva nalazi duže od 13 mjeseci.


Koordinator za humanitarnu pomoć Sudanske oslobodilačke armije (SLA), Suleiman Jamous, nalazi se u UN-ovoj bolnici u Kordofanu, susjednoj provinciji, kamo su ga UN-ovi mirovnjaci bez njegova dopuštenja prebacili prošle godine. 

Vezani članci Jovan Vukotić Pred očima trudne supruge i kćeri ubijen vođa škaljarskog kriminalnog klana Slika nije dostupna Mia Farrow tvrdi da je Naomi lagala Haškom sudu!

Potrebna mu je biopsija trbuha koja se ne može izvesti u toj
ustanovi.

Službeni Khartoum objavio je da će ga, u slučaju puštanja, uhititi, no dodaje da je otvoren za razgovore o njegovu puštanju na slobodu.

"Prije zatočeništva, gospodin Jamous je imao ključnu ulogu u
privođenju SLA pregovorima i u pokušaju pomirenja njezinih suparničkih frakcija", stoji u pismu Mie Farrow.

"Stoga predlažem da se zamijenim s gospodinom Jamousom, nudim svoju slobodu za njegovu kako bi ukazala na njegovu važnost za narodu Darfura i uvjerila vas kako će njegova energija biti usmjerena prema stvaranju trajnog i stabilnog mira kojeg narod Sudana zaslužuje i kojemu se nada", dodaje američka glumica.

Farrow, koja je nekoć bila udana za Franka Sinatru, obnaša dužnost ambasadora dobre volje UNICEF-a i u dva je navrata posjetila Darfur. Ima petnaestoro djece, od kojih je 11 usvojeno.

UN-ov izaslanik za Darfur Jan Eliasson i njegov kolega iz Afričke
unije Salim Ahmed Salim zatražili su puštanje Jamousa smatrajući da bi to pomoglo mirovnom procesu.

No, jedna od većih frakcija SLA-e zaprijetila je da neće sudjelovati u pregovorima ako u njima bude bio i Jamous.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju