Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Nacionalno blago: Knjiga tajni' je film za ljubitelje avantura po shemi Indiane Jonesa. U američka kina stiže za vikend, a u naša krajem siječnja. Dobar odaziv publike je vrlo izvjestan. Film o kraljici Elizabeti pravi je slatkiš za oči, dok 'Umri muški 4.0' jamči neobaveznu zabavu za najširu publiku.


PREDPREMIJERA

Vezani članci Slika nije dostupna SKANDAL POTRESA kraljevski dvor Slika nije dostupna NIKOLIĆ PISAO BRITANSKOJ KRALJICI - Nevjerojatno što je napisao

NACIONALNO BLAGO: KNJIGA TAJNI

Film 'Nacionalno blago' snimljen je 2004. godine i bio je pravi mamac za sve kojima nedostaje Indiana Jones. Zarada na svjetskim kino blagajnama iznosila je 350 milijuna dolara. Ta cifra kod producenata ne izaziva bezrezervno oduševljenje, ali ipak jamči snimanje nastavka. 

Nastavak filma pod nazivom 'Nacionalno blago: Knjiga tajni' u američka kina stiže za vikend. Start filma tjedan dana prije Božića odlična je pozicija za brzu zaradu. Tim više što je riječ o modernoj i dinamičnoj inačici obiteljskog filma. 

Glavni glumci iz prvog filma, nastupaju i u nastavku, a priča o lovcu na blago Benu Gatesu (opet ga glumi Nicolas Cage) poprima šire obiteljske dimenzije. 

Ben i njegov otac, sveučilišni profesor Patrick Gates (glumi ga Jon Voight) potreseni su otkrićem jedne stranice davno izgubljenog dnevnika Lincolnovog ubojice Johna Wilkea Bootha. Dnevnik je bio pronađen na Boothovom mrtvom tijelu, ali iz njega je bilo otrgnuto nekoliko stranica koje nikada nisu bile pronađene... do sada. Pronađene stranice impliciraju da je predak našeg junaka, Thomas Gates, bio umješan u ubojstvo predsjednika Lincolna. 

Ben će tijekom misije u kojoj treba skinuti ljagu sa imena svoje obitelji biti prisiljen surađivati s bivšom djevojkom Abigail. Potraga za istinom dovest će ih pred vrata otkrića najtajanstvenije knjige na svijetu (u njoj piše tko je točno ubio Kennedyja, što se uistinu dogodilo na slavnom Area 51 i razrješenja svih ostalih popularnih tema teoretičara zavjera). Usput će naravno nabasati i na slavno mitsko blago. 

Ekipi u sastavu otac, sin i njegova bivša djevojka pridružit će se i majka. Lingvistica Emily Appleton koju glumi oscarovka Helen Mirren, bivša je supruga Benovog oca s kojom ovaj nije razgovarao pune 32 godine. Sve u svemu imamo na okupu disfunkcionalnu američku obitelj koja je spremna na najveće podvige. 

Opasna avantura puna napetosti brzo se seli sa lokacije na lokaciju – od Washingtona, Pariza i Londona, pa do samog srca Amerike. Dodajmo i da zvjezdanu glumačku ekipu zaključuje slavni Ed Harris koji se našao u ulozi glavnog negativca. 

Film 'Nacionalno Blago: Knjiga tajni' na platnima naših kino-dvorana očekujemo 27. siječnja. 


KINO

ZLATNE GODINE KRALJICE ELIZABETE (Elizabeth: The Golden Age), Režija: Shekhar Kapur, Uloge: Cate Blanchett, Goeffrey Rush, Clive Owen

Druga je polovica 16-og stoljeća, točnije 1585. godina. Europom hara razarajući ortodoksni katolicizam španjolskog kralja Filipa II. Kao žestoki protivnik svih drugih religija, potpomognut moćnom vojskom i inkvizicijom, Filip II želi osigurati španjolsku prevlast u Europi, ali i Novome svijetu. Na putu mu je protestantska Engleska i kraljica Elizabeta... 

Budimo izravni i ne okolišajmo. 'Zlatne godine kraljice Elizabete' nisu film za širu publiku. To u manjoj mjeri proizlazi iz činjenice da je riječ o povijesnoj kostimiranoj drami. Veći je problem što je film u nekim segmenitima jednostavno briljantan, dok u drugima ima ozbiljnih problema koji će zasmetati i najvećim ljubiteljima povijesnih drama. 

Počnim ipak sa vrlinama. Film u vizualnom smislu od prvog do zadnjeg kadra izgleda savršeno. Ako je pravde direktor fotografije Remi Adefarasin, zaslužuje pozlaćeni kipić za najbolju kameru ili barem nominaciju. 'Švenk' iz zlatnog reza u renesansno piramidalnu kompoziciju grupe likova i nakon toga arhitektura sa sfumatom u pozadini kakvog se ne bi postidio niti Leonardo da Vinci, ostavlja bez daha. Takve i slične bravuroze kamerom oduševit će stručnjake, ali i bilo kojeg gledatelja sklonijeg vizualnoj od sadržajne dimenzije filma. 

Kostimi, perike, maska i scenografija također zaslužuju sve pohvale. 

A sada i o manama, koje su toliko očite da nažalost mogu potpuno zasjeniti istaknute vrline. Početak filma, prvi kontakt kraljice Elizabete (Blanchett) i sir Waltera Raleigha (Owen) te razvoj obostranih simpatija iznimno je zanimljiv, a njihovi dijalozi odlično napisani i još bolje odglumljeni. Kad Raleigh počne ljubovati s jednom dvorskom damom, film dolazi do vrhunca napetosti. 

Svi ostali elementi sadražaja, nažalost izazivaju napadaj zjevanja. Smaknuće Marije Stjuart, unutrašnja pobuna engleskih katolika i na kraju otpor španjolskoj armadi i Filipu II (a sve to zauzima veći dio filma) jednostavno je dosadno do te mjere da ako niste zagrizli na vizualnu ljepotu filma dolazite u kušnju da napustite kino dvoranu. Ljubitelji napetih političkih intriga kojima nije bitan snimateljski stil mogu ocjenu umanjiti za jedan i pol.

Ocjena:

DVD

UMRI MUŠKI 4.0 (Die Hard 4.0/Live Free or Die Hard), Režija: Les Wiseman, Uloge: Bruce Willis, Justin Long, Thimothy Olyphant

Skupina syber kriminalaca upada u računalne sustave ključne za funkcioniranje SAD-a i stvara posvemašnji kaos. Naš stari znanac John McClane ne zna ni poslati e-mail, ali će zato problem riješiti prokušanim staromodnim metodama koje sadrže mnogo pucanja, uništavanje povećeg voznog parka i rušenje vojnog aviona...

Neuništivi Bruce Willis i dalje je u odličnoj fizičkoj formi i čini se da bi još dugo mogao glumiti mačističke akcijske heroje kao što je John McClane. 

Naš junak je i u predhodnim filmovima imao peh sa praznicima (prva se dva filma zbivaju na Božić), pa ni četvrti nije iznimka. Umjesto pečene purice za Dan zahvalnosti, McClanea očekuje još jedno naporno spašavanje svijeta. Također niti njegov odnos s kćerkom se nije promijenio i dalje se prve dvije trećine filma mrze, a na kraju su puni međusobnog poštovanja. 

Režije filma se prihvatio mladi Les Weisman koji njeguje frenetični spotovski stil režije. Uzbudljive akcijske scene se nižu jedna za drugom. Ima tu i poteza Johna McClanea na kojem bi tom detektivu pozavidjeli i Superman i Spiderman zajedno. 

Eto, film sadrži i komičnih elemenata koji nikako neće iziritirati ozbiljniju filmsku publiku, već će im izmamiti smiješak. Sve u svemu, 'Umri muški 4.0' idealan je film za laganu zabavu uz kokice i sok. Film je izašao na dvostrukom DVD izdanju, a ljubiteljima vratolomnih akcijskih scena bit će zanimljivi prilozi o onome što nije stalo u konačnu verziju i o tome koliko se griješilo na setu.

Ocjena: 3

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju