Obavijesti Pretražite Navigacija
Ne morate ići na more!

Upoznajte najstariji grad u Europi - Vinkovce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedino što ovoj razglednici nedostaje da bi bila morska je - more. Riječ je, naime, o jezeru Banja, nepuna 4 kilometra udaljeno od najstarijeg europskog grada.

Da ste u Vinkovce došli za vrijeme Rimljana, došli biste u Coloniju Aurelia Cibaleu, tijekom srednjeg vijeka dočekali bi vas domaćini Sv. Ilije, mješta nazvanog po istoimenoj crkvi, a potom preimenovanog u Sv. Vinka, iz čega su, pretpostavlja se, nastali današnji Vinkovci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvan životne opasnosti Pao avion kod Vinkovaca: Teže je ozlijeđena jedna osoba, oglasila se i policija Slavonske delicije - 6 Dogodine druga priča Hoće li poskupjeti slavonske delicije od kojih rastu zazubice? "Nismo trgovci bez srca i duše, ali troškovi proizvodnje su strašni"

'Vinkovci su kao najstariji grad u europi konstantno naseljen više od 8000 godina. naselja na ovom području za sva ne znamo imena jer su bila naseljena ljudima koji nisu poznavali pismo, ili nisu zabilježeni svi nazivi', ispričala je Martina Matković, direktorica TZG Vinkovaca.

No, zato je u gradskom muzeju ostao zabilježen najstariji indoeuropski kalendar. Nakon 20 godina proučavanja, profesor Aleksandar Durman je na posudi Orion primjetio ponavljanje određenih znakova unutar 4 pojasa koja su, tumači se, predstavljala godišnja doba.

Kalendar za planiranje radova u poljoprivredi

'Ovi znakovi koji se ovako razlikuju predstavljaju zvijezdja, najčešće orion, labud, mars, kasiopeja, sunca, venera, riba, pegaz. to su sve zvijezdja koja se vide u odredjeno doba godine na horizontu i na osnovu toga je on zaključio da se radi o najstarijem indoeuropskom kalendaru', kaže Anita Rapan Papeša, kustosica i arheologinja.

Kalendar je uglavnom služio za planiranje radova u poljoprivredi, koji su u malo mlađoj povijesti, pak, bili nezamislivi bez konja. Samo u Vinkovcima ih ima čak 350, a za jahanje postoje I liste čekanja.

'Uglavnom se konji kao terapija za rješavanje stresa, u Americi je to druga alternativna terapija za rješavanje stresa, to se i kod nas počinje događati, pa imamo sve više takvih korisnika, ljudi shvaćaju da su konji odlični terapeuti', tvrdi Jurica Rapčan, predsjednik konjičkog kluba.

Za razliku od konjičke, biciklistička kultura Vinkovčana je u povojima. Njezinu razvoju uvelike doprinosi I mogućnost iznajmljivanja bicikla, jos uvijek rijetka u hrvatskim okvirima.

'Zbog velike potražnje i cijene benzina, bicikli su u zadnje vrijeme postali jako popularni, potražnja je porasla i na taj način smo došli na ideju samog renta. Ne mogu svi si priuštit bicikl', poručio je Žan Živković, iznajmljivač bicikla.

Na jednom mjestu plivanje, tenis, košarka, nogomet

Nezaobilazna ruta je biciklisticka staza uz Bosut, kojom se brzo stigne do sportskog parka Lenije. Na jednom mjestu tako možete plivati, igrati košarku, nogomet ili tenis. Sport kojim se, uz naravno, nogomet, bavi većina građana, a popularizirala su ga dva medjunarodna turnira koja se svake godine odrzavaju u Vinkovcima. S 12 godina na jednom od njih sudjelovala je I Monika Seles, prema vlastitom svjedočenju, oduševljena domaćinima.

'Kafelnikov, Medvedov, Ivanišević, Ćilić, Monika Seles, svi koji su nešto značili u današnjem tenisu su igrali tenis u vk. Đokovic je igrao ovdje prije par godina, svi su prošli te naše turnire ovdje', kaže Darko Matak, predsjednik teniskog kluba.

Uz Vinkovačke jeseni, za koje se godinu dana unaprijed rezervira smještaj u svih 6 gradskih hotela, sportske su priredbe također mamac za brojne goste. Baš kao I hrana, osobito divljac.

'Gulaš niže jelo'

'Mi ugostitelji ćemo reći da je gulaš neko niže jelo, ovo je vrhunac što se od divljači radi. Ovaj file od kosute, kotlet divlje svinje na kunjevacki, u mladom kukuruzu i kulenu', tvrdi Franjo Dugonjić, ugostitelj.

Jasno da priča o Slavoniji I Srijemu nije mogla proći bez spominjanja kulena. Osobito kada je riječ o višestruko nagrađivanom proizvodu kojeg se, tvrdi Stjepan, ne može dvije godine za redom proizvesti jednakog. Osim kvalitetnog mesa, naime, treba upotrijebiti I prave začine.

'Ni to nije lako, paprika svake godine nije jednaka, ni ljuta ni slatka, i tu treba svake godine iz početka imat neku promjenu, prilagodbu, prepoznat treba li vise, manje itd.', kaže Stjepan Liščević, proizvođač kulena.

Priču o hrani završavamo u kampu nedaleko Nijemaca, I to prvom u Hrvatskoj koji nudi halal hranu. 'Naši gosti kad dodju u kamp il hotel imaju mogućnosti da zadovolje sve svoje vjerske potrebe. Radi se o gostima islamske vjeroispovijesti. mogu dobiti halal hranu, prostirku za ispovijest, kuran, brojalicu, molitveni tepih i isto tako imaju jesto za molitvu', Renata Vorgić Musil, suvlasnica kampa.

Gosti kampa su 85% stranci, od čega ih je čak 65% islamske vjeroispovijesti, pa ponuda halal hrane ne čudi. Za razliku od smjestaja u buradima, koji ce uskoro ponovno biti u funkciji. A čudjenje izaziva I povijest Nijemaca, barem kod djece, kojima je ručna obrada zemlje poznata samo iz priča predaka.

'Nijemci su ponosni na svojih 1000 godina povijesti i svojih 7 stoljeća župe. i to nas je potaklo da izgradimo ovaj muzej zavičajni', kaže župnik Miro Tomas.

Najveća slava u vrijeme Turaka

Ime su dobili po vlasnicima iz srednjeg vijeka, etničkim Nijemcima, a najveću slavu imali su u vrijeme turske vladavine. Tada su bili pravno i administrativno središte cijelog kraja. Danas su, pak, općinski centar, u kojem zilu kucavicu spačvanskog bazena predstavlja rijeka Bosut.

'Bosut osim turistickog prometa i vrlo vaznog vodnog doprinosa šumi bazena, služi i za navodnjavanje polje i uvjeren sam da ce se u budućnosti puno vise koristiti nego dosad', dodao je Martin Božanović, direktor TZ Nijemci.

Zbog obližnje brane ima stalan vodostaj, što izrazito pogoduje razvoju jedinstvene bosutske flore I faune.

'Ipak, najveća bosutska atrakcija je velika utrka čamaca koja se održava jednom godišnje. natjeću se muškarci i žene, a sve na kraju završi velikom festom', zaključio jer novinar Saša Knežević.

Hrvatska turistička zajednica

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene