Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Cvjetnjak Hrvatske'

Upoznajte Čakovec – centar Međimurja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na krajnjem sjeveru Hrvatske, između Mure i Drave, smjestilo se Međimurje, regija poznata kao „Cvjetnjak Hrvatske“ čije se središte nalazi u gradu Čakovcu.

Čakovec je upravno, gospodarsko i kulturno središte Međimurske županije. Ime grada prvi se put spominje u 13. stoljeću, a potječe od grofa Dimitrija Čaka. On je tu podigao drvenu utvrdu, kasnije nazvanu Čakov toranj. Međimurje, pa tako i Čakovec, kroz povijest su promijenili mnogo vlasnika, a veliki uspon grad doživljava 1546. godine kada dolazi u posjed obitelji Zrinski. Svoj drugi procvat grad doživljava 1848. godine kada ga ban Jelačić vraća u posjed Hrvatske. Iz ta dva razdoblja potječe većina poznatih građevina u Čakovcu, a posjetitelje privlači upravo njegova stara jezgra koja je i danas veoma dobro očuvana. Također, grad je 2008. godine Hrvatska turistička zajednica proglasila najuređenijim gradom kontinentalne Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Tragedija u šumi: Poginuo radnik tvrtke za izradu i sječu drva Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti

>> Čakovčanka Ana Golubić Brozović ima baš to!

Čakovec se, prije svega, ponosi svojim središtem kojeg krase brojne sačuvane građevine iz različitih povijesnih perioda. U Ulici kralja Tomislava, koja povezuje Franjevački trg i Trg Republike, nazali se nekoliko prekrasnih kasnobaroknih kuća, poput kuće Strahija. Na Franjevačkom se pak trgu nalaze samostan i crkva sv. Nikole iz 18. stoljeća koji su najvažnija crkvena zdanja u gradu.

Od važnijih građevina treba istaknuti i zgradu Visoke učiteljske škole te onu Prve hrvatske štedionice iz 1919. godine u kojoj se danas nalazi gradsko poglavarstvo. Ipak, najraskošnija zgrada u središtu Čakovca je bivši Trgovački kasino izgrađen 1903. godine za okupljanje bogatog građanstva. Naravno, to su samo neke od znamenitih građevina Čakovca koje posjetitelji grada imaju prilike razgledati.

U samom centru grada nalazi se i prekrasan Perivoj Zrinski. Park je omiljeni dio grada, a u njemu se nalazi i simbol grada te najvrjedniji spomenik u Čakovcu, ali i Međimurju. Radi se o Starom gradu Zrinskih, točnije, o tvrđavi Novi dvor. Palača je izgrađena krajem 13. stoljeća na mjestu nekadašnje drvene utvrde Dimitrija Čaka te je tijekom godina promijenila mnoge vlasnike. Kada su vlasnici Čakovca postali grofovi Zrinski oni su utvrdu pretvorili u prekrasnu renesansnu palaču, a današnji su joj barokni izgled podarili austrijski vlasnici u 18. stoljeću kada su je obnovili. Palača se smatra jednim od najznačajnijih baroknih spomenika u Hrvatskoj, a danas se u njoj nalazi Muzej Međimurja s više od 17 tisuća vrijednih predmeta.

Osim palače, važan spomenik obitelji Zrinski predstavlja i osam metara visok kip posvećen slavnom hrvatskom banu Nikoli Zrinskom na čijem se vrhu nalazi veliki orao raširenih krila. Kip se nalazi na glavnom trgu te je jedan od simbola grada. Također, treba istaknuti još nekoliko značajnih spomenika u gradu, poput onoga sv. Jeronimu, Josipu Slavenskom i Nebeskoj kraljici.

Brojne građevine, spomenici i crkve koje krase Čakovec čine ga idealnim odredištem za posjetitelje željne upoznavanja slikovitih gradova bogate povijesti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene