Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda niste čuli...

7 europskih odredišta koja treba barem jednom vidjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednom kad nestanu sve carinske kontrole, propitkivanja na granici kuda i kamo, kad sloboda kretanja unutar Europske unije za hrvatske građane dosegne svoj standard, postoje mjesta koja svakako treba posjetiti barem jednom u životu. Izbor nije bio nimalo lak, no za vas smo odabrali doista 7 čudesnih mjesta za koje kao turisti niste možda previše čuli ili ih pak posjetili.

Predivnih mjesta za turistički posjet u Europskoj uniji ne nedostaje, no redakcija portala Dnevnik.hr dala si je zadatak da pronađe neka mjesta za koja smatramo da bi ih svakako trebalo vidjeti. Nećemo se najboljim i onim manje boljima, sva odabrana mjesta su izuzetna, a redne brojeve shvatite samo kao ono što jesu - redni brojevi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do 6. prosinca Austrija ulazi u još stroži lockdown: Zatvaraju se škole, radit će samo nužne trgovine, iz kuće će se moći samo uz četiri dobra razloga Slika nije dostupna Nabujale rijeke, oštećene prometnice Raste broj žrtava: Snažne oluje pogodile Francusku, Italiju i Grčku, izolirane stotine ljudi

>> Evo što se sve mijenja nakon 1. srpnja!

Naš izbor odveo nas je u Grčku, Italiju, Austriju, Švicarsku, Francusku, Njemačku i Švedsku. Koja mjesta smo odabrali, pogledajte i pročitajte u niže priloženom tekstu.

1. Meteora

Meteora je skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji.

Manastiri su izgrađeni na prirodnom stijenama vapnenca visokim i do 500 metara, a radilo se nekoć o čak 24 takva manastira, no danas ih je ostalo samo šest i prava šteta bi bila ne vidjeti ih. Godine 1988. uvršteni u UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Sveti Manastir ili Veliki Meteoron je najveći manastir Meteora, a podignut je u 14. st. i obnavljan 1483. i 1552. godine. Njegov je glavni muzej za turiste. Glavna crkva (katholikon) je posvećena Isusovom preobraženju oko 1387. godine, a oslikan je prilikom obnove manastira.

2. Cinque Terre

Cinque Terre je predivan talijanski nacionalni park, koji povezuje pet pitoresknih sela talijanske rivijere. Sva sela povezana su hodajućim stazama, koje turistima pružaju spektakularne poglede na nevjerojatan krajolik i šarenilo arhitekture.

Ono što je bitno naglasiti jest i to kako su ta sela ostala nepromijenjena, unatoč velikom turističkom zanimanju, no u njima ćete, dakako, uvijek pronaći vrhunske talijanske delikatese i hotelijersku ponudu.

Nacionalni park smješten je nadomak Toskane pa oni koji ga posjete, definitivno mogu produžiti i u taj prekrasan dio Italije.

3. Hallstatt

Austriju znamo po skijalištima, Beču i Grazu. Ipak, Austrija je, turistički gledano, puno više od toga, a pravi primjer kojeg smo odabrali je mirni gradić na jezeru Hallstatter See, Hallstatt.

Gradić je smješten između Beča i Salzburga i odlična je usputna stanica za one koji se žele počastiti mirom, uživancijom te nevjerojatnim krajolikom. Ribolov i plovidba jezerom ili rijekom uzvodno i nizvodno, samo je dio aktivnosti koje se nude, no već sam pogled na krajolik iz Hallstatta, ili s jezera, dovoljna je nagrada za svakog turista.

4. Na putu do Ženeve i najvećeg stroja ikad izgrađenog - LHC-a

Kod Švicarske smo mogli odabrati jedno mjesto kao turističku destinaciju, no onda bismo zaobišli nešto doista posebno. Ako želite vidjeti pravu Švicarsku, gotovo netaknutu, onda je jedno od boljih odredišta za vas gradić Lauterbrunnen.

Ako možete zamisliti svijet iz bajki, poput Tolkienove trilogije Gospodar prstenova ili Hobbita, Lauterbrunnen je doista impresivan kandidat za takvo što. Krajolik bi bio teško opisati riječima, ali kad već moramo onda evo - oduzima naprosto dah.

Gradić kao da je zamrznut u vremenu, a oko njega su visoke litice, vječno prekrivene snijegom, s kojih pada mnoštvo slapova, a čitav krajolik prožet je izvorima bistre vode. Oni koji su otišli tamo, ne dvoje - to je jedno od najljepših mjesta na svijetu.

No, kako se Lauterbrunnen nalazi u središnjoj Švicarskoj, nije loša ideja na putu do tamo zastati i popiti piće u jednom od vjerojatno najbizarnijih, najoriginalnijih i nadasve jedinstvenih barova u svijetu - Giger bara u gradiću Churu (blizu granice s Austrijom), rodnom mjestu čuvenog slikara i tvorca 'Aliena', Hermana R. Gigera. U ugođaju koji to mjesto nudi, vjerojatno niti čaša vode nema samo običan okus vode. Nestvarno i nezaboravno, a mi bi smo još dodali i - nezaobilazno.

No to nije sve, jer iz Lauterbrunnena se lako uputiti i prema Ženevi, a tamo vas onda čeka najveći stroj ikad napravljen - čuveni hadronski sudarač i neopravdano etiketiran 'stroj usuda', LHC. Cern, organizacija koja vodi projekt velikog hadronskog sudarača, organizira ture i prava je šteta otići u Švicarsku i ne propustiti priliku. Tko zna, možda baš vi vidite i tu tajanstvenu Božju česticu, odnosno Higgsov bozon.

5. Roquefort

Francuska rivijera, provansa, Pariz... sve su to mjesta koja vrijedi vidjeti, ali ona su i dobro poznata. Naš cilj bio je pronaći nešto za što možda i niste čuli, a vrijedno je pažnje turista. Upravo takvo mjesto je i selo Roquefort. Zašto? Zbog sira.

Posjet Roquefortu znači izložiti se 'napadu' aroma koje zahtjevaju istančan ukus, istraživati vlažne pećine i kao vrhunac, kušati najfinije sireve na svijetu. Pravi raj za gurmane i avanturiste. Definitivno zasluženo mjesto na našem popisu.

6. Monschau

Da zadržimo crtu nepredvidivosti u našim prijedlozima, ukazat ćemo vam na jedno njemačko mjesto koje je vrlo popularno među stranim turistima, ali opet, malo poznato.

Monschau je dvorac iz 13. stoljeća, okružen stoljetnim gradom krojačkih zanata. Jedinstvena arhitektura, brojni mostići iznad vode i prekrasna priroda, prekrasna su pozivnica za bilo kojeg turista.

Iako je to popularno odredište, gradić je zapravo vrlo tih, a većina turista zapravo u njemu zastane u sklopu jednodnevnog izleta i nestanu do večeri. Ipak, oni koji prespavaju i ostanu ne požale.

7. Ledeni hotel u ledenoj Švedskoj

Jednom godišnje, zimi, na nekoliko mjeseci u selu Jukkasjärvi u Švedskoj, iz snijega i leda nikne zdanje, kakvog jednostavno nećete naći drugdje u Europi. Čuveni Ice Hotel (Ledeni hotel) je građevina koja je napravljena od čistog snijega i leda, a zdanje prima goste između prosinca i travnja.

Uvijek su popunjeni, iako cijena boravka nije jeftina, dapače, ali ako si čovjek želi priuštiti stvarno nevjerojatan doživljaj, poput spavanja u toplom krevetu od leda i u sobi na debelom minusu, pića iz ledenih čaša i jela iz ledenog posuđa, sjedenja za ledenim stolom i na ledenim stolicama, onda za jedan takav doživljaj u životu, to neće značiti i financijski krah.

Sve u tom hotelu napravljeno je vrhunski i kao da je izašlo iz nekog SF filma. Snijeg i led za njegovu izgradnju uzima se iz obližnje rijeke Torne kad se ona zimi smrzne, a za njegovu izgradnju, potrebno je 10.000 tona leda i 30.000 tona snijega. Impresivno!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene