Jutro na Dugom otoku došlo je prebrzo. Dobro se naspavati na ovom putovanju očito nije bila realna opcija.


Siniša Glogoški apsolvent je diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotografija, snimanje i putovanja su mu najveća strast i proteklih par godina koliko mu vrijeme, novac i studentske obveze dopuštaju, posvetio se istraživanju života na raznim krajevima svijeta. Neka od značajnih putovanja su putovanje biciklom do Sirije, život s nomadskim plemenima u hladnom Sibiru i južnoamerička đžungla Gvajane. Nedavno se vratio iz Bangladeša, a trenutno vesla hrvatskim Jadranom u ekspediciji 'Kajakom po Jadranu - 2013.'

Vezani članci Hrvatski Caritas, Kristina Ikić Baniček Sisačka gradonačelnica izbacila Caritas iz škola, kaže da se učenike ucjenjuje. U Biskupiji šokirani: "Laži i klevete" Kiara Goršić Tata malene Kiare objavio sjajne vijesti: ''Hvala vam svima, bez vas ovo ne bi bilo moguće! Volimo vas''

Prijatelj Držislav pridružio mi se i idućih smo par dana zajedno veslali. 'Kako je ovo odlično! Pa veslam tik do stijena. Ovakvo nešto nikad ne možeš s jedrilice!', oduševljavao se Držislav. Svake godine jedri Jadranom i ovo mu je, kao i meni, sasvim novo iskustvo. Kornate smo prošli u dahu i ubrzo stigli na Žirje.

Ispod velikih brkova otkrivao se osmijeh. Barba Neno iz konobe Julie na Žirju pripremio nam je jedinstvenu gozbu. Gulaš od hobotnice sa slanutkom za ručak i hobotnicu s krumpirom pod pekom. 'Nisam u životu jeo bolje pripremljenu hobotnicu pod pekom!', objašnjavao je Držislav koji poznaje apsolutno svaki restoran u svakoj skrivenoj uvali našeg Jadrana. Ja nisam neki znalac, ali sam maksimalno uživao u odličnoj hrani i piću u tako dobrom ambijentu.

'Zimi ovdje nažalost nikog nema. Ostanemo samo susjeda Ljubica i ja, ali nije nam loše. Međusobno si pomažemo i prebrodimo te usamljene mjesece. Jedino mi je žao što nema mladih ljudi. Svi bježe s otoka', govorio je Neno i vodio me kroz konobu i vrt. 'Nema puno toga što bih želio promijeniti. Volim ovaj otok i more. Jedina mi je želja da mi žena ozdravi', pričao je sa sjetom u glasu. U nadi za brzim ozdravljenjem i uspješnom sezonom, pozdravili smo se s domaćinima na Žirju i nastavili prema Jugu.

>> 'Zalijevalo me ledeno more, a vjetar se nije smirivao'

'Što misliš koliko zaveslaja napravimo za jedan kilometar?', upitao me Držislav. Nije mi padalo na pamet brojati zaveslaje. Dovoljno je mukotrpno gledati udaljene siluete otoka i boriti se s valovima. Ipak smo počeli brojati. '530!', uskliknuo sam nakon deset minuta. '560!', rekao je Držislav. Još smo nekoliko puta brojali i mjerili da bi došli do prosječne brojke od 550 zaveslaja po kilometru. Punta Planka, zemljopisna razdjelnica sjevernog i južnog Jadrana polako je ostajala iza nas. Dosad sam preveslao nešto više do 400 km. To bi značilo da sam napravio više od 200.000 zaveslaja. Uf koja brojka, a tek sam na pola puta. Držislav se uskoro vratio u urbanu ludnicu, a ja sam ponovno nastavio sam.

Više nisam brojao zaveslaje nego sam nastavio s lošim pjevanjem Bob Marleyevih pjesama na pučini: 'Don't worry about a thing, 'cause every little thing gonna be all right. Don't worry...'.

 

Siniša će mjesec dana veslati od najsjevernije do najjužnije obale hrvatskog Jadrana, posjećujući brojne otoke, svjetionike i hridi. Od Savudrije do Prevlake čeka ga puno novih izazova i iskustava.

Humanitarna akcija - 'Jedan po jedan'

Poučen iskustvima s putovanja, pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija, uvidio je da ne može napraviti veliku promjenu s malo pomoći. Ideja udruge 'Jedan po jedan' je prvo pomoći jednoj osobi/obitelji/zajednici koja bi sredstva iskoristila u izgradnju održivog življenja te se 'izvukla' iz problema. Ideja je korak po korak pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tijekom putovanja Siniša prikuplja sredstva za osnivanje i rad humanitarne udruge 'Jedan po jedan'. Humanitarnu akciju možete podržati donacijom na račun 2360000-3235620583 s doznakom 'Jedan po jedan'.

Na Dnevnik.hr portalu možete pratiti doživljaje s ekspedicije 'Kajakom po Jadranu - 2013.', a Siniša Vam poručuje da mu mahnete ako ga vidite na pučini. To će mu dati snage za još par zaveslaja.

Fotografije, video uratke i doživljaje s putovanja možete pratiti na njegovoj facebook stranici .

Sponzori putovanja su STA Zagreb - Student Travel Agency i SurfShop.hr. Glavni medijski pokrovitelj je DNEVNIK.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju