Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kajakom po Jadranu

'Zalijevalo me ledeno more, a vjetar se nije smirivao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki me drugi val zalijevao ledenim morem, a vjetar se nije smirivao. 'Nije dobro.' – mumljao sam u sebi. Pokušavao sam odvezati prsluk za spašavanje. Nisam uspio.

Siniša Glogoški apsolvent je diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotografija, snimanje i putovanja su mu najveća strast i proteklih par godina koliko mu vrijeme, novac i studentske obveze dopuštaju, posvetio se istraživanju života na raznim krajevima svijeta. Neka od značajnih putovanja su putovanje biciklom do Sirije, život s nomadskim plemenima u hladnom Sibiru i južnoamerička đžungla Gvajane. Nedavno se vratio iz Bangladeša, a trenutno vesla hrvatskim Jadranom u ekspediciji 'Kajakom po Jadranu - 2013.' To sam jutro krenuo s Ilovika i plan je bio stići do Molata. Sunce je tek obasjalo vrhove stabala, a ja sam već dobro odmakao od obale. Prognoza je bila povoljna: ujutro bonaca,a oko podneva počinje blagi maestral koji mi puše u leđa. Dan je počeo jako dobro. U prvih pola sata već sam ulovio dvije ribe. Sretan i motiviran ukusnim objedom, veslao sam jače nego inače. S desne strane Premuda, s lijeve Silba.

Pročitajte i ovo Novac za kuću prikupljen - 3 Veliko srce Hrvatske U plamenu im je nestao cijeli život, no pomoć je brzo stigla: Skupljen je novac za kuću obitelji sa sedmero djece, ali postoji jedan problem Kuća stradala u požaru - 2 Sve je progutao plamen Podigli su kredit da bi svojoj deveteročlanoj obitelji osigurali život, a onda je u trenutku sve nestalo: "Suze, užas, noge su se odsjekle"

Stigao sam do prvog grebena nadomak otoka Ista i sve se u minuti promijenilo. Od blagog maestrala do jake bure u trenu. Nije mi bilo jasno otkud takva nenajavljena promjena, no nisam imao vremena za razmišljanje.  'More je prevrtljivo. Treba biti oprezan.' – prisjetio sam se brojnih upozorenja. Pokušavao sam odvezati prsluk za spašavanje. Nisam uspio. Prečvrsto sam ga svezao i ako se nastavim okretati kako bih ga odvezao mogao bih se prevrnuti. Svaki me drugi val zalijevao ledenim morem, a vjetar se nije smirivao.

Otok Ist nestajao je u naletima visokih valova. Ako sam išta naučio od prijatelja speleologa to je da u tešim situacijama nema mjesta panici. Duboko sam udahnuo, obrisao naočale mokrom majicom i borba je počela. Više od tri sata veslao sam par kilometara da bi se napokon sklonio u mirnoj uvali otoka. Trebalo mi je desetak minuta da ispružim prste na rukama. Grčevito sam satim držao veslo i prsti su se potpuno ukočili. Izvukao sam kajak i sjeo na obalu.

'Ma tu ti stalno puše. Kad je tamo bura odeš na drugu stranu otoka i tamo je mirno. Zašto to nisi napravio?' – pričao mi je mladić na molu. Svi su to očito znali osim mene. Mogao sam se samo prepustiti i za tren bi bio na drugoj strani otoka, no nisam znao. 'Sada znam, pa ću drugi put biti pametniji.' – umorno sam se osmjehnuo i prošetao na drugu stranu otoka. Bonaca. Kratko sam odmorio i predvečer nastavio veslati prema Molatu.

>> Nasred Jadrana s veslom u ruci: Prvi susret s 30 kilometara otvorenog mora!

Par sam dana odmarao, uživao u zvjezdanim noćima uz zvuk trube s obližnje jedrilice i mučio se s činjenicom da nemam organiziran prijevoz kajaka od Prevlake do Zagreba. Prijatelji iz STA Zagreb –Student Travel Agency javili su mi idući dan da ništa ne brinem i da samo veslam i uživam, a oni će se pobrinuti za ostalo. Velik osmijeh pojavio se na mom licu i nastavio sam prema Dugom otoku.

'Vidimo se za dva dana!' – javio mi je Držislav porukom. U SurfShop – u je iznajmio profesionalni kajak poput mog, Necky Looksha 17. Uz njega je uzeo i pripadajuću sigurnosnu opremu, vodonepropusne vreće i stvari za kampiranje. Za dva dana, kao što je i obećao, stigao je u mjesto Sali na jugu Dugog otoka. Idućih par dana veslamo zajedno.

Siniša će mjesec dana veslati od najsjevernije do najjužnije obale hrvatskog Jadrana, posjećujući brojne otoke, svjetionike i hridi. Od Savudrije do Prevlake čeka ga puno novih izazova i iskustava.

Humanitarna akcija - 'Jedan po jedan'

Poučen iskustvima s putovanja, pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija, uvidio je da ne može napraviti veliku promjenu s malo pomoći. Ideja udruge 'Jedan po jedan' je prvo pomoći jednoj osobi/obitelji/zajednici koja bi sredstva iskoristila u izgradnju održivog življenja te se 'izvukla' iz problema. Ideja je korak po korak pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tijekom putovanja Siniša prikuplja sredstva za osnivanje i rad humanitarne udruge 'Jedan po jedan'. Humanitarnu akciju možete podržati donacijom na račun 2360000-3235620583 s doznakom 'Jedan po jedan'.

Na Dnevnik.hr portalu možete pratiti doživljaje s ekspedicije 'Kajakom po Jadranu - 2013.', a Siniša Vam poručuje da mu mahnete ako ga vidite na pučini. To će mu dati snage za još par zaveslaja.

Fotografije, video uratke i doživljaje s putovanja možete pratiti na njegovoj facebook stranici.  

Sponzori putovanja su STA Zagreb - Student Travel Agency i SurfShop.hr Glavni medijski pokrovitelj je DNEVNIK.hr portal.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene