Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret Sundanceu:

Povijest najstarijeg nezavisnog filmskog festivala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saznajte kako je Sundance festival iz niskobudžetnog projekta prerastao u veliki medijski događaj te najveći festival nezavisnog filma.

Sundance film festival je započeo 1978. godine u Utahu s ciljem da se privuku filmski kreatori baš u tu američku saveznu državu, kao i da američko filmsko stvaralaštvo bude što transparentnije i dostupnije masama. Na taj način se htjela potaknuti konkurentnost nezavisnih američkih filmova koji su stvarali van holivudskog režima i bili prepušteni isključivo tržištu bez snažnih marketinških alata koji bi često donosili promociju i enormnu zaradu.

Pročitajte i ovo Superval - 4 Prvi vinil Profesorica i učenici stvorili glazbeni fenomen: "Potencijal među mladima je velik, sve kreće od pojedinca jer je sustav trom" Slika nije dostupna Od 21. do 31. siječnja 2010. godine Sve o Sundance Film Festivalu na Dnevnik.hr-u!

I Sundance je zaživio i ostvario svoje ciljeve. Širenjem granica na nezavisne filmove i na internacionalnoj razini, prerastao je u najveći festival nezavisnog filma koji se danas iščekuje početkom kalendarske godine i koji postaje instrument plasiranja određenih filmova nezavisne produkcije ograničenih budžetima, u velike svjetske hitove.

No, da bi imao današnji status trebalo je proći dugi niz godina kako bi iz niskobudžetnog projekta prerastao u veliki medijski događaj koji ugosti brojna holivudska poznata lica i brojne važne i priznate čimbenike u filmskoj industriji. Ujedno je za njega veliki značaj imao i Robert Redford koji mu je kao stanovnik Utaha dao svoje ime u svrhu promocije i koji je privukao pozornost baš na taj festival u trenucima kada je to bilo potrebno.

No, uloge su se s vremenom izmijenile. Tako je postao utočište brojnim kvalitetnim filmovima i filmskim imenima koji su zabilježili uspjeh na jednoj globalnoj razini isključivo zahvaljujući promocijama kakve su im pružile zasluge primljene baš na Sundance festivalu. U počecima su mu trebala velika imena za promociju, a danas je on postao sam po sebi toliko veliko ime koje je brojnim glumcima sinonim za isto.

Ako se uzme u obzir da je baš Sundance uzdignuo redatelje kao što su Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Edward Burns, Paul Thomas Anderson i brojni drugi, to ni ne čudi. Jednako je baš ovaj festival privukao pažnju na filmove te ih plasirao na listu velikih svjetskih hitova, a samo neki od njih su 'Slagalica strave', 'Garden State', 'Reservoir Dogs', 'Mala miss Amerike', 'Vještice iz Blaira' i mnogi drugi.

No, ono što ga možda čini posebnim je sadržaj koji prezentira i zbog kojeg se cijeli Hollywood preseli u Utah na deset dana. Nije cilj samo doći pod reflektore i biti viđen, već je Crveni tepih samo poveznica do onoga što ih je uistinu motiviralo da dođu: to je sadržaj. Tako je Sundance postao sinonim za pravu filmsku poslasticu za sve ljubitelje dobrog filma. I ono još važnije: svi mu se godinama rado vraćaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene