Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Činjenica je da su Hrvatice oduvijek glasile za jedne od najljepših žena, ali i najdotjeranijih. Pogledajmo samo špicu svakog vikenda za koju se, čini mi se pomno sprema satima.


Vezani članci Slika nije dostupna Još nas može pjesmom kupiti... Slika nije dostupna Gibonni: Uvijek me diraju kritike

No svaki put me iznova iznenadi koliko su Hrvati ludi za modom. Iza nas su dva tjedna hrvatskih modnih tjedana. Prvo smo gledali Fashion.HR, a ovaj tjedan svi su hodočastili na Cro-a-porter. Gledalište je svake sezone sve veće, a i dalje se traži mjesto više. Iako se održavalo u Zaprešiću imam dojam da bi se vozilo i sto kilometara samo da se bude dio manifestacije.

Četiri dana za redom golema, kako su je zbog veličine nazvali, arena Cro-a-portera bila je prepuna. Kad promotrite gledalište, ono je toliko raznoliko da vam je gotovo teško povjerovati – od teenagera pa sve do srednjovječnih gospođa koje su gotovo pa jedva dohodale do mjesta na koje su sjele.

Od prvog dana, u svih ovih 15 sezona koliko je iza njih, Cro-a-porter postao je i ostao event na koji se 'mora' doći! Ne dolazi se niti zbog dizajnera, niti zbog haljina koje oni prikazuju, niti će 10 posto publike kupiti nešto od njih. Bitno je samo reći svojim 'babama' na poslu, na kavi, na špici – 'joj znaš, bila sam na Cro-a-porteru', i po mogućnosti nastavak – 'bila je i Nina, Severina...'.

Čast iznimkama, koji su uistinu godinama klijenti naših dizajnera i potiču rad hrvatskih dizajnera, no takvih je nažalost malo. I sve zvijezde koje surađuju s dizajnerima, kako bi se dobili malo reklame, odjeću poklanjaju tim istim zvijezdama.

Da je postalo stvar prestiža pojaviti se pokazala je i gošća iz Srbije, folk pjevačica Seka Aleksić. U maniri svjetske zvijezde za zaručnikom Veljkom, u prvi red se smjestila tek netom prije početka prve revije. No za razliku od naših zvijezda, koji pogledaju tek 2-3 revije i onda netragom nestanu, Seka je sve revije strpljivo pogledala do kraja. A čim je posljednja manekenka nestala u bespućima backstagea, sva sila fotografa i kamera sjatila se na srpsku Ninu Badrić. Iako su je čuvala čak 4 čuvara, Seka je strpljivo pozirala, ali na čudo novinara iz Hrvatske pristala odgovarati na pitanja svih prisutnih medija.

U slučaju bilo koje hrvatske veće zvijezde, to se nebi dogodilo. Naši se smatraju dovoljno velikima da ne moraju odgovarati na pitanja medija, koji su ih u jednu ruku i stvorili, pa se tako eventualno odluče na jednu kameru za koju će odgovoriti na 2-3 pitanja...

U susjednoj nam je zemlji stanje izgleda drugačije, ili je to samo do Seke. No nije ista situacija sa svima, kao što smo znali gleadti u Red Carpetu čini mi se da mediji tamo vode vječni rat sa također pjevačicom Jelenom Karleušom, koja je recimo prijateljski raspoložena za hrvatske kamere, ali tamošnje medije tuži i kad je uslikaju bez šminke. Možda mi još imamo i sreću s našim zvijezdama, koje upoznate sa sporošću naših sudova rijetko odluče tužiti određeni medij.
I našim je celebretyjima najznačajniji tjedan mode prošlih sezona služio za pokazivanje i kao 'must be there' mjesto, no iznenađujuće, ove sezone došli su samo istinski ljubitelji mode i prijatelji dizajnera s kojima surađuju.

>> Voljet ću te… do prve prilike

Iako većina je vjerojatno zbog potresne vijesti o preranoj smrti prijatelja, vizažista i jedne od najveselijih osoba vezanih za modni svijet – Tome Vrbana, odlučila preskočiti Cro-a-porter. Koliki je trag Tomo ostavio govori broj ljudi na njegovom pogrebu. Iako su mi kolege prišapnuli – 'i to ti je bio festival frizura, Chanel torbi i sunčanih naočala'. I najtužniji događaj kod nas se mora pretvoriti u paradu.
Tomi u čast, Linea Exclusive, umjesto šminke manekenkama je lice prekrila crnom čipkom, njegova bliska prijateljica Matija Vuica, zbog tužne vijesti nije imala snage završiti kolekciju, a svi dizajneri na Cro-a-porteru pripremili su i poseban hommage sa svojim crnim haljinama.

Često puta je Tomo bio gost pred mojim mikrofonom. Toliko pozitivne energije, veselja i dobre volje koja je uvijek zračila iz njega, u današnje vrijeme se vrlo rijetko susreće. Nakon njega ostaje velika praznina. Kao vizažistu i NoveTV, vjerujem da je sad na nekom boljem mjestu. Tomo...R.I.P.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju