Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dalmatinska hrana povećava šansu za trudnoćom čak 40 posto!


Vijest o istraživanju nizozemnskih znanstvenika vjerojatno je zagolicala uho onih koji planiraju potomstvo.
 A kad su djeca u pitanju, u posljednje vrijeme čula sam puno razmišljanja i kalkulacija. Pogotovo onih kojima roditelji financijski ne mogu priskočiti u pomoć. Godine – na pragu ili rane tridesete, statusi veza – razno. Dileme - strah od 30 godina kredita, gubitka posla, kamata, roditeljskih obveza.... I svi računaju.

Vezani članci Muškarac s mobitelom Baš mu se nije dalo: Da izbjegne posao, poreznik zvao samoga sebe 55 sati Gotovi s poslom ''Šefe, gotov sam!'' Ponosno se pohvalili i otišli s posla, a za njima će popravljati netko drugi

Oni u vezama - ženili bi se, ali kako do stana?

Oni u podstanarstvu – ne možemo kupiti ni stan, nismo čak ni kreditno sposobni, pa kako ćemo još hraniti i dijete?

Oni koji su se vjenčali s bankom – nije mi baš na poslu sad bajno, bolje malo pričekati s djetetom.

Oni koji imaju jedno dijete – ma jedva i ovako krpamo kraj s krajem, a što bih da ih je dvoje... Jaslice, vrtić, guramo se u jednoj spavaćoj sobi... Nema šanse.

Oni kojima je postalo zlo od svađa potenciranih kalkulacijama – e oni su zatražili razvod.

Evo samo nekih primjera. Sanda i Ivan prije tri dana su saznali da čekaju treće dijete. Njemu je 34, njoj 32 godine. Imaju curicu od 7 i sina od 4 godine. Planirali su i kalkulirali već duže vrijeme. Željeli su to, ali na njezino – gdje ima za dvoje bit će i za troje, išlo je njegovo nabrajanje rate za stan, auto, brda računa. Oboje rade. On je serviser elektronike, ona trgovkinja. Plus, jako važno, baka servis dostupan. Kad su sve pozbrajali i oduzeli, odluka je ipak pala. Stiže još jedan član! Kažu da im je prije osam godina sve nekako izgledalo lakše. Nisu ni znali što ih sve čeka, pa se nisu toliko ni bojali. Danas bome i nije baš tako.

Marta i Marin za dva mjeseca trebaju postati roditelji. Prvi put. Ona je ekonomistica, ima 33, on je informatičar – stariji godinu, dvije. Čekali su s djetetom dok ne kupe stan. Kupili su 48 kvadrata na zagrebačkom Laništu, zadužili se na 30 godina i taman su ovih dana rekli zbogom podstanarstvu. Namještaj su digli na rate, ali ništa na duže od 6 mjeseci jer kad nakon pola godine ona s pune plaće padne na 2.600 kuna – uz ratu za stan, one za namještaj bi ih dotukle. A treba pokupovati i sve za bebu. Baka servis – nije u Zagrebu.

Kristina i Mario vjenčali su se prije dvije i pol godine. On ima 32, ona 27. Imaju malu garsonjeru, plus kredit (komada 1) za auto. Jako žele dijete, ali nekako bi prije riješili veći stan u koji bi stao krevetić za bebu (u ovaj im ne stane više ni kutija za cipele). On radi u marketinškoj agenciji, ona je prije 8 mjeseci dobila posao na određeno. Tek je počela i ne bi baš bilo zgodno odmah otići na porodiljni. Hobi – surfanje po svim stranicama koje imaju veze s nekretninama. Baka servis – nedostupan.

Klaudija i Zoran su se razveli. Ona je novinarka, ima 32., on strojarski tehničar, ima 40 godina. Sada su dio statistike koja kaže da svaki peti brak u Hrvatskoj završi razvodom. Živjeli su kod njegovih da ne plaćaju podstanarstvo. On je prije nekoliko mjeseci ostao bez posla, a nervoza izazvana nagomilanim računima nije blagotvorno djelovala na sedmogodišnji brak. Djece nisu imali. Baka servis - dok to nije ni postao izludio ih pitanjima pa što vi čekate, godine idu, nećeš s 50 praviti djecu...

I mogli bi tako još dugo. Svi mi imamo svoju priču, strahove, odluke, prognoze, pretpostavke, kalkulacije... Slične, a opet različite.

Bez obzira, tu odluku svatko donosi za sebe, a savjeti bilo kojeg tipa dižu kosu na glavi. U svakom slučaju, tko god odluči ići na prvo, drugo, treće ili još koje dijete, nije zgorega sjetiti se ovog najnovijeg istraživanja Nizozemaca da dalmatinska hrana povećava šansu za trudnoćom 40 posto! Eto, ako blitvi, krumpiru i ribi, uz koju kap maslinovog ulja, dodamo i ocjenu demografa da se nakon delimitiranja rodiljnih naknada u prvih šest mjeseci ipak povećao broj rođenih beba – možda ima nade da nam, usprkos svim kalkulacijama, prosječan broj djece u obitelji skoči s 1,4 barem na 2.

>> Arhiva