Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tko su ljudi koji u Hrvatskoj ipak žive relaksiranije? Poznajete li neke od njih? Možete li na prvu nabrojati barem troje njih koji potpisuju – da, osjetim pomake na bolje! Čime se bave? Gdje žive? U Slavoniji, dolini Neretve, Dalmaciji, Zagrebu, Podravini... Možda da - Živite li relaksiranije – bude recimo posljednje pitanje na popisu stanovništva pa ćemo ih tako lakše locirati?


Vezani članci Slika nije dostupna Zbog čvaraka i EU na boljem glasu! Slika nije dostupna Odgovornost, stres, umor...nemoguće! Barem ne do 65.

Dok ne saznamo gdje ih ima najviše, primjerice Relaksacija. org pojašnjava – 'Svaki čovjek pod pojmom relaksacija razumije nešto drugo. Obično je riječ o subjektivnom doživljaju nečega u našem životu za što osjećamo da nas opušta, udaljava od svakodnevnih problema i briga ili nekog konkretnog, specifičnog – akutnog problema u kojemu se nalazimo u tom trenutku.'

Evo recimo 150 radnika vinkovačkog Vibrobetona će se udaljiti od svakodnevnih problema. Nakon osam mjeseci bez plaće, godinu dana bez doprinosa, ne moraju više ustajati rano ujutro na posao, a prava će relaksacija biti barem koja kuna sa Zavoda za zapošljavanje. I tako će mirno i relaksirano moći razmišljati što će biti s 4,5 milijuna kuna koje potražuju za neisplaćene plaće i otpremnine. A ako još dobiju otpremnine od... ajmo reći… 120 tisuća kuna – ku' ćeš bolje!

Oni više ne rade, ali 70 tisuća je relaksiranih koji rade, ali ne moraju razbijati glavu kako će rastegnuti plaću na režije, hranu čija cijena skače u nebo, odjeću i obuću za djecu… Na posao dođu svaki dan, ali plaće n-e-m-a.

Ili možda umirovljenik, 63-godišnji branitelj koji je na bojišnici bio od prvoga dana. Stalno nešto popravlja, pomalo radi da ne misli o prošlosti. Kaže kad gleda i čita bilo što o braniteljima mora popiti tabletu 'smijuljicu' - kako je zove. Ipak prati sve oko slučaja Purda, a kad su ga pitali što kaže na to, samo je odmahnuo rukom i rekao – 'Žurim, doktorica mi radi do dva i moram po recept za tablete.' A kad je popije, kaže, čista relaksacija.

Kojom se metodologijom utvrđuje stupanj relaksacije građana? Vrlo jednostavno. Analizom broja prodanih automobila u odnosu na isto razdoblje lani. U siječnju ove godine prodano je 27 posto više automobila nego u siječnju 2010. Nema veze što je 2010. bila valjda najgora godina u novijoj povijesti autoindustrije, a mjesec po broju nezaposlenih najgori u posljednjih osam godina. Grafikoni, skice, Europa, UN, metodologija... nema veze ni ako se u potrazi za brojem 334.378 malo prisjetimo matematike jer bilo kakvo skrivanje, razumije se, bilo bi glupo.

Kad pogledamo malo na drugu stranu političke arene, osjećate li se relaksiranije kad pogledate kakva je alternativa?

Da vidimo što se još da pročitati o relaksaciji. Pa tako Anksioznost.net piše:

'Relaksacija se ne može na silu dozvati, relaksacija dolazi jedino sama od sebe. Da, dobro ste pročitali - sama od sebe. Sve što više pokušavate biti opušteni, sve više niste opušteni, zar nije tako?

Da bi došlo do relaksacije, potrebno je uvježbati tzv. tehniku ‘ne radi ništa’, odnosno shvatiti kako nije potrebno raditi ništa po pitanju svog trenutnog stanja da biste se opustili.

Nemojte pokušavati izgledati normalno, ako se trenutno ne osjećate tako. Olabavite malo. Drugim riječima, nemojte biti toliko zaprepašteni svojim trenutnim stanjem, ma kakvo god da je. Znači, ne treba žuditi toliko za relaksacijom, treba je samo sačekati - ona će sama doći.'

Što reći… relax!

>> Arhiva

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju