Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kakav je vas osjećaj prožimao gledajući subotnju sliku iz Radićeve ulice u Zagrebu? Bacalo se što god se našlo pod rukom, kopale su se cigle, čupali se i čempresi…


Vezani članci Slika nije dostupna Priznao krivnju kad se vidio na policijskim snimkama Slika nije dostupna Gotovina se zahvalio, ne želi da trg u Splitu nosi njegovo ime

Je li teško razumjeti ogorčenje na svakom koraku? Naravno da nije, pa tko bi normalan mogao biti zadovoljan. Treba li zatvoriti oči na ljutnju, očaj, beznađe? Apsolutno ne, pogotovo ne u zemlji u kojoj se jednomjesečni posao popisivača čeka kao dar s neba. Istodobno, treba li progledati kroz prste onima koji su si 'malo dali oduška' i frustraciju iskalili raskopavanjem ulice, bacanjem cigli na policiju, građane, novinare? Izraziti nezadovoljstvo mirnim prosvjedom, naravno, da, ali pretvoriti ga u crnu kroniku, ma komu to koristi? U konačnici, je li nezadovoljstvo Vladom bio cilj marša prema Markovu trgu zamaskirane ekipe iz prvih redova ili je njima razlog za demoliranje i sve i ništa pa su jedva dočekali?

Što reći na scenu u kojoj... pa ne znam uopće kako nazvati osobu koja ide pljunuti... da, pljunuti na Branka Borkovića - mladog Jastreba posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara. Pljunuti na bilo koga je nedopustivo, ali što reći kad meta bude čovjek koji je pokušao biti glas razuma, čovjek koji je jedan od simbola obrane ove države. I pritom je potpuno nebitno slažete li se s onim što zastupa ili ne, simpatizirate ga ili ne, podržavate li prosvjede potpore braniteljima na kojima kritizira vlast ili ne... Ovo je bilo ispod svake razine.

Neće smirivanju strasti pomoći ni izjava poput one glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da su po nekim informacijama u organizaciji i financiranju ovih izgrednika sudjelovale neke oporbene stranke, ne precizirajući koje. Ili su trebali ići do kraja i reći TKO ili ne reći ništa. Pa ni one iz redova HDSSB-a da podupiru mirne prosvjede, ali ukazuju da je prvenstvena uloga policije štititi narod od lopova, a ne štititi lopove od naroda. Nisu policajci ti koji su dizali ruke u sabornici za zakon koji brani prosvjede na Markovu trgu.

U brojkama zagrebačka subota izgleda ovako. 50 ozlijeđenih. 30 policajaca i 20 građana. Najmlađem buntovniku je 15 godina. 65 privedenih. U pritvoru ih je 52 noćilo. 36 od njih goni se kazneno, ostali prekršajno. Ovi prvi će na saslušanje istražnom sucu. Kazna - od tri mjeseca do tri godine zatvora.
Podaci su ovo koje u takvom danu nismo čuli iz prve ruke od ministra Karamarka. A kad ako ne tad? Možda je eto baš tu subotu ostavio za definitivnu odluku o velikom da ili ne HDZ-u.

S ministrom ili bez njega, gledajući snimke od proteklog tjedna među plakatima se posebno izdvaja jedan - ‘Go away day after yesterday!' E, to je već poruka. Bacanje cigli, razbijene glave, demolirana i raskopana ulica - nikako nije.

>> Arhiva

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju