Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jutro počinje čitanjem crne kronike koja više nije na kraju, već na početku novina. Tko je koga prokazao, ili u slengu drukao, tko je dobio oprost iako je godinama sudjelovao u kriminalu.


Vezani članci Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage: Ulica kao sudbina Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage: Kletva HDZ-a

Novac poreznih obveznika dijelio se kao humanitarna pomoć, ali odabranima. Bila je to hobotnica koja sada pušta crnilo koje prlja cijelu zemlju. Oni koji su u tome sudjelovali aktivno ili gledali kako to drugi rade, a sada šute i traže oprost, zemlju su doveli u blokadu.

Neki će reći političku, drugi moralnu, treći ekonomsku. No posljednjih tjedana ništa se ne radi. Priča se o hrabrosti, odlučnosti, viziji, snazi. Kada se sve razgrne, to je veliko ništa. Zašto? Pa kako raditi i voditi zemlju, donositi odluke pa i neke koje zahtijevaju trošenje novca poreznih obveznika, a gledati kako se tvoje kolege proziva u istragama da su sudjelovali u nekim nezakonitim djelima.

Uz sve to još im se šalju priče da slijedi rekonstrukcija, da se stranka i Vlada moraju osnažiti i prije svega osvježiti. Od čega i koga, pa to je i priznanje da je HDZ sve znao i šutio ili možda tolerirao ili poticao. Rekonstrukcija i priča o novim ljudima indirektno je priznanje krivnje, nemoći i blokade.

Ma koliko god neki kritičari premijerki to zamjerili, ona i nema velik izbor. Ili će to učiniti sada ili će se agonija produžiti, ali to neće biti agonija HDZ-a, već zemlje.

HDZ-ovci kao u zbornom pjevanju sada iskazuju lojalnost šefici, a ja bih se zabrinuo na njezinom mjestu jer takva je lojalnost bila izricana i prethodniku, kojega sada ti isti živog u blato zakopavaju.

Da se to i nakon 16 mjeseci treba dokazivati samo pokazuje jedno, Jadranka Kosor nema apsolutnu vlast u HDZ-u, već upravlja grofovijama HDZ-ovih lavova koji toj stranci donose glasove i moć.

I kako smaknuti one koji ti donose glasove ili još bolje koga natjerati da sada ulazi u Vladu i stranku kada HDZ ima jedan od najlošijih rejtinga u posljednjih 8 godina.

Jadranak Kosor sada će pokazati je li lider političar ili samo tek jedna od istih koja živi od dana do dana. Bolje reći preživljava.

Da, naslijedila je sve od prethodnika, od problema do kadrova, no nitko je na to nije silio pištoljem. Da, Sanader je u pravu - objeručke je to prihvatila, a sada više nema izgovora.

Sada rekonstrukciju Vlade i HDZ-a više ne radi kako bi spasila vlast, jer ona joj brzinom svjetlosti curi iz ruku, već da sačuva HDZ nakon izbora, naravno u svojim rukama.

Sve glasnije se može čuti kako ona sada vuče poteze ne da dobije izbore, već da sebe sačuva nakon izbora. U 15 godina politike mogla je svašta vidjeti ili naučiti, a ova slika Hrvatske podsjeća na 1999., samo je sada sve dobilo i sudski epilog.

Ako to zna, onda sada mora stranku sačuvati za vrijeme nakon izbora. HDZ-u sada malo toga ide u prilog da će izbore dobiti, a Jadranki Kosor to može biti omča oko vrata. Nakon dva mandata stranka je poražena i s teretom istraga, a ona bi bila od onih kojima je vlast bila zaštita od progona, tada bi bila rastrgana i prokazana kao glavni krivac.

Vidjela je i sudjelovala u detronizaciji Sanadera, a takva matrica ponovila bi se i njoj. Stoga joj cure posljednji dani da učini nešto za HDZ i sebe. Za zemlju malo toga može jer vlast će ostati ne dok ona i HDZ to žele, već dok partneri budu zadovoljni i zadovoljeni. A tako je to uvijek u Hrvatskoj, nije najjači onaj koji ima najviše, već najmanje uz najjačega i još ako je glasan.

>> Arhiva
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju