Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatska policija je spremna

Migrante iz Vučjaka sele u Sarajevo: "Ne vjerujemo da će potrajati, njima je cilj Europa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bihaću traju posljednje pripreme i iščekivanje uoči novog pokušaja zatvaranja kampa Vučjak i selidbe migranata u Sarajevo. Na oprezu je i hrvatska policija jer im je večeras posljednja prilika da se pokušaju domoći Europe.

U kampu Vučjak migrantima se dijelila obuća, odjeća i ostale donacije lokalnog stanovništva kako bi im se pomoglo u nehumanim uvjetima. Šestotinjak ljudi u ovom kampu provodi posljednje trenutke. Jer sutra će biti premješteni u Sarajevo.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 4 Sporna objava na Facebooku Nova meta Zorana Milanovića: Dnevnik Nove TV provjerio što o njegovim stavovima misle SDP i njegovi partneri Slika nije dostupna raste napetost Hoće li zbog novog režima krenuti migrantski val prema Hrvatskoj: "Svi se vi ponašate licemjerno"

"Kako će oni reagirati sutra, što će se dešavati u samom kampu tijekom noći, njihovi sastanci pregovori što će kako, vidjet ćemo sutra“, kaže Selam Midžić iz Crvenog križa Bihać.

Ovdje su proveli punih 5 mjeseci. U kampu se naplaćuje punjenje mobitela, a prodaje se i piće.Dio njih zna da će ih premjestiti dalje od granice, no kažu od svog cilja neće odustati.

"Ako smo mogli doći iz Indije, Bangladeša i ostalih država, možemo putovati još 300 kilometara, nije nam to puno“, kaže Shamir iz Indije.

"Vode nas, ali nemamo izbora u ovoj zimi da idemo igdje drugdje, zato i idemo ondje“, kaže Fasan iz Afganistana..

Građani Bihaća smatraju da će biti bolje i njima i migrantima. Ali da neće potrajati jer će oni ponovno doći do Bihaća kad im je cilj Europa.

I zamjenik gradonačelnika Bihaća slaže se da rješavanje kampa Vučjak - neće riješiti problem.

"Mi imamo s druge strane gdje boravi 2000 ljudi, gdje je pritisak na okolna naselja. Mi nemamo strateški pristup na razini države, uvijek se iznude neka parcijalna rješenja, gasi se požar“, smatra Edin Morančić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Novi kamp bit će u vojarni u Sarajevu. Dio stanovništva kaže - o tome nisu ni pravovremeno obaviješteni. Polazak migranata u Sarajavo očekuje se sutra rano ujutro.

Hrvatska policija je spremna

Zbog selidbe migranata iz kampa Vučjak na oprezu je i hrvatska policija. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je s ophodnjom granične policije u Željavi.

Migranti kažu da će noćas pokušati posljedni put ilegalno prijeći granicu i ući u Hrvatsku.

Goran Matijević, načelnik pogranične policijske postaje Korenica kaže da je ovih dana više desetaka osoba pokušalo ilegalno ući u Hrvatsku, no policijske snage spremne su za ovu noć i u slučaju da svih 600 migranata pokuša prijeći granicu.

Sve više migranata stiže i u Srbiju. Trenutačno ih je tamo više od 5500. A iz Srbije opet bilo izravno, ili pak preko Bosne i Hercegovine žele u Hrvatsku koja im je posljednja prepreka do Schengena.

U napuštenoj tvornici nadomak Šida zatekli smo tridesetak Afganistanaca. Policija ih, kažu, tjera, pali im odjeću i šatore, ali oni se vraćaju.

Nekoliko kilometara dalje je službeni prihvatni centar Adaševci koji puca po šavovima. U drugim centrima, a u Srbiji ih je 19, mjesta još ima. I ovim je ljudima cilj Schengenska zona i zapadnoeuropske zemlje. U sluzbenim centrima trenutačno je 4804 ljudi. Stižu sa svih strana.

Migrante se može vidjeti i u samom središtu Beograda. Organizacija Inofopark pomaže koliko može. Glavni cilj je uvjeriti ih da se smjeste u prihvatne centre. Pokušavaju ih upozoriti i na sve opasnosti kontakata s krijumčarima koji ih vrebaju i kojih je sve više.

Ove godine kroz Srbiju je prošlo 27.000 migranata, a očekuje se da će do kraja godine taj broj porasti na 30.000.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene