Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan od nekoliko pretučenih

Stotine ljudi izašle na ulice: Gruzijci prosvjeduju zbog smrti novinara pretučenog u napadu na LGBT zajednicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimatelj, jedan od nekoliko novinara pretučenih u napadu na LGBT+ aktiviste u Tbilisiju ovaj vikend, pronađen je mrtav, objavio je u nedjelju televizijski kanal Pirveli, a stotine Gruzijaca izašlo je na ulice glavnog grada i pozvalo vlasti da kazne odgovorne.

LGBT+ aktivisti u Gruziji, zemlji Južnog Kavkaza, otkazali su povorku ponosa u ponedjeljak nakon što su nasilne skupine koje se protive tom događaju upale u njihov ured u Tbilisiju i napale aktiviste i novinare.

Snimatelja Aleksandra Laškaravu, koji je pretučen u incidentu, pronašla je majka u njegovu domu. Objavio je to u nedjelju TV Pirveli, kanal za koji je radio. Nisu otkrili uzrok smrti.

Stotine prosvjednika okupile su se ispred parlamenta i ureda vladajuće stranke Gruzijski san u nedjelju i pozvale premijera i ministra unutarnjih poslova da daju ostavke zbog nasilja i Laškaravove smrti.

Aktivisti optužuju vlasti

Žena je bacila crvenu boju na vrata zgrade vlade u znak prosvjeda.

Smrt Laškarave zgrozila je aktiviste za ljudska prava u Gruziji. Optužuju vlasti za osnaživanje nasilnih skupina i jer nisu zaštitili novinare i pristaše LGBT+.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da istražuje smrt snimatelja, ali nije otkrilo uzrok njegove smrti. Ministarstvo je kasnije objavilo da su "profesionalne aktivnosti Laškarave bile nezakonito ometane prijetnjama nasilja" za vrijeme napada na pristaše LGBT+.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udarali ljude i palili zastavu DORH objavio detalje brutalnog napada nakon Povorke ponosa: Trojici napadača određen istražni zatvor, djevojka koja je udarila novinarku ostaje na slobodi

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeni detalji Napadače na Zagreb Pride terete za zločin iz mržnje: Palili su zastavu i udarali sudionike. Policija ih fizički razdvajala

Gruzijska predsjednica Salome Zourabičvili objavila je na Twitteru u nedjelju da je posjetila obitelj Laškarave.

"To što se dogodilo je tragedija i izražavam sućut cijeloj medijskoj zajednici i svima u Gruziji", napisala je Zourabičvili. "Istraga se mora provesti, a odgovorne se mora kazniti", dodala je predsjednica.

Napadnuto je više od 50 novinara, rekla je policija u ponedjeljak, što je navelo zapadne zemlje da pozovu Gruziju da osigura slobodu izražavanja i okupljanja.

Otkazanu povorku ponosa kritizirali su konzervativci i crkva, dok je premijer Irakli Garibašvili rekao da se tim događajem riskira izazivanje javnih sukoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene