Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroge mjere

Susjedi u kafiće s COVID potvrdom i bez dočeka Nove: Obiteljska okupljanja dopuštena, ali uz rigorozne uvjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je zabranila masovne dočeke Nove godine na otvorenom, ali je dopustila rad ugostiteljima do ranih jutarnjih sati uz predočenje COVID potvrda i negativni test, koji će, bez obzira na COVID status, morati imati svi.

Slovenska vlada objavila je epidemiološki okvir koji će biti na snazi tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, a koji je znatno blaži od lanjskog, kad je gotovo sve bilo zatvoreno.

Za razliku od prošle godine, ove će se u crkvama održati i ponoćne mise, ali će na njih moći doći samo oni koji ispunjavaju PCT uvjete, što znači da su cijepljeni protiv bolesti COVID-19, da su je preboljeli ili se testirali na nju.

24. i 25. prosinca te 31. prosinca i 1. siječnja bit će dopušteno okupljanje osoba iz najviše triju domaćinstava, pod uvjetom da osobe starije od šest godina prije toga obave testiranje, objavila je slovenska vlada.

Valjanost brzog antigenskog testa skraćuje se na 24 sata, a PCR testa na 48 sati.

U ugostiteljskim lokalima je dopuštena i živa glazba, a testiranje će se moći obaviti i neposredno prije ulaska u prostor.

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđene 1203 nove zaraze koronavirusom, a dvoje oboljelih je umrlo, objavio je u petak slovenski Institut za javno zdravlje, dok epidemiolozi unatoč poboljšanju epidemiološke situacije upozoravaju na oprez u blagdanske dane.

"Stanje je bolje i hospitaliziranih je sve manje, ali sve ovisi o širenju omikron-varijante virusa jer se smatra da je ona prisutnija nego što su analize pokazivale dosada", kazala je na kratkoj konferenciji za novinare u petak infektologinja i predstojnica ljubljanske klinike za zarazne bolesti Tatjana Lejko Zupanc.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene