Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO TO IZGLEDA NA TERENU

Nova pravila za ulazak u Italiju poremetila planove Hrvatima: "To znatno utječe na cijenu"

Bez obzira na cijepljenje ili preboljenje COVID-a, Talijani od danas traže i negativne testove za putnike iz Europske unije. Putnici iz trećih zemalja moraju u karantenu, kao i svi koji nisu cijepljeni. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić provjerila je kako to izgleda na terenu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić provjerila je kako izgledaju nova pravila za ulazak u Italiju. Prije odlaska u Italiju slijedi testiranje. Od četvrtka je obavezno, bez obzira na COVID potvrdu, koja za Talijane vrijedi devet mjeseci. Necijepljeni pak moraju u petodnevnu karantenu.

Prije provjere kako to u praksi izgleda - test je odradila i ekipa Nove TV. Antigenski testovi ne smiju biti stariji od 24 sata, a PCR od 48 sati.  

Ovako stroga pravila iznenadila su i Bruxelles, ali i Talijane koje smo danas sreli, izvijestila je s terena Jusić. Marina iz Trsta kaže kako ne zna je li ta odluka ispravna.

Njezina sugrađanka Ilaria smatra da EU mora imati zajednička pravila. A u Trstu vlada blagdansko ozračje, iako žive pod strogim mjerama. Od prije 10 dana samo cijepljeni ili oni su COVID preboljeli mogu, primjerice, u zatvorene dijelove kafića i restorana.

U Italiji je cijepljeno 85,17 posto stanovnika starijih od 12 godina. Trst se nalazi u žutoj zoni, pa su maske obavezne i vani i u zatvorenim prostorima. Nova pravila o ulasku u državu mijenjaju planove i Hrvatima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BORBA S KORONAVIRUSOM Strah od omikrona: Susjedi uveli nove ograničenja, EK ih ne odobrava. Johnson doživio najveću pobunu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa ne prepuštaju slučaju Strože mjere protiv korone stupile na snagu: Samo cijepljeni i oni koji su preboljeli COVID mogu u restorane, kino, klubove...

Tamara Černeka, direktorica putničke agencije, najavljuje kako će jednodnevna putovanja u Italiju, po svemu sudeći, morati stornirati.

"S obzirom na to da na izlet od 100 kuna, ako se još 100 kuna mora platiti antigenski test, to znatno utječe na cijenu, tako da nas za to putnici zovu još od jučer", navodi Černeka.

Sve prate i skijaši. Tomislav je danas krenuo u talijanske Dolomite i zna što ga tamo čeka.

Tomislav Šepić, učitelj skijanja, kaže kako ih, kad obuje pancerice, čeka isto kao i prije 15 dana, a to je da ski-kartu koju će kupiti na ime i prezime s datumom rođenja moraju upariti s COVID potvrdom. Maske na skijaškim stazama moraju biti FFP2.  "Evo, ja sam iz osobnog iskustva vidio da nije bilo upozorenja ako je bila bilo kakva maska na licu skijaša i one su samo za zatvorene žičare, skijamo bez njih", kaže Šepić.

I nada se da strožih pravila neće biti. A pravilo da ulaska bez testa ili karantene nema vrijedi do 31. siječnja 2022. godine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene