Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA S PANDEMIJOM

U Hrvatskoj od koronavirusa preminula još jedna osoba, pet novooboljelih - ukupno 2101 zaraženi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o pandemiji koronavirusa. U posljednja 24 sata zaraženo je pet ljudi, a preminula je jedna osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o novooboljelima. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je detektirano pet novih slučajeva zaraze, a jedna je osoba preminula.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKUPNO 2096 ZARAŽENIH U Hrvatskoj preminule još dvije osobe, 8 novooboljelih – Beroš objasnio kako je došlo do širenja zaraze Slika nije dostupna UKUPNO 2085 ZARAŽENIH U Hrvatskoj preminulo još šest ljudi, 9 novooboljelih - svi iz jedne županije

"Danas je 70. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U protekla 24 sata imamo pet novodijagnosticiranih bolesnika, što čini ukupan broj od 2101 zaraženog", rekao je Beroš.

Još je jedna osoba preminula, a riječ je o bolesnici u KBC-u Split rođenoj 1960. godine, koja je bolovala od kroničnih bolesti. Ukupan broj preminulih od koronavirusa sada je 80.

Troje novih zaraženih su s područja Osječko-baranjske županije, a po jedan iz Koprivničko-križevačke te Splitsko-dalmatinske županije.

Učinjeno je 39.040 testiranja, u protekla 24 sata 956, a pozitivnih je 5,38 posto. Na respiratoru je 15 bolesnika, a hospitaliziranih je 228, odnosno tri manje nego jučer.

Ukupan broj oporavljenih je 33 više u odnosu na jučer, a to su trenutačno 1522 osobe, kazao je Beroš.

Danas objava o četiri nove mjere

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je o popuštanju mjera. 

"Danas je počela druga faza, povratak zdravstvenog sustava - danas ćemo objaviti četiri odluke koje se tiču mjera za vjenčanja, pogrebe, otvaranja sportskih i dječjih igrališta i ograničavanje zadržavanja.

Na pogrebima će biti šira obitelj, ali sve uz pridržavanje uputa. Za vjenčanja krug osoba koje mogu biti nazočne širi se s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, a zabrana održavanja svadbenih svečanosti i dalje ostaje."

Dodao je da će Stožer tijekom ponedjeljka donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta.

"Sve će biti jasno iz uputa. Njih ćemo objaviti popodne. Nećemo produljiti zabranu zadržavanja na javnim mjestima. Toj odluci rok istječe danas", dodao je Božinović. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje tko će dolaziti po djecu u školu ako roditelji rade, a djedovi i bake ne smiju. Capak je kazao kako je njihova ideja bila da zaštite starije ukućane.

"Meni je teško odgovoriti na to pitanje. Naša je namjera bila da zaštitimo zdravlje. Mi nismo Švedska, imamo tri ili četiri generacije u kući. Zato smo donijeli posebnu preporuku da oni ne izlaze s djecom, da se ne druže s djecom. A kako će se to provesti, kako će se provesti higijena ako nema sapuna, mi na ta pitanja ne možemo odgovoriti. Napravili smo detaljne upute. Ministarstvo je to koje može odgovoriti na neka pitanja. Mjere smo propisali", kazao je Capak. 

Pripreme za drugi val zaraze

Profesorica Alemka Markotić odgovorila je na pitanje o mogućem drugom valu zaraze. "Hrvatska se obranila u prvom valu, kada nije imala ništa osim znanja. Kad su se pojavili prvi slučajevi, prepoznali smo ugrozu u siječnju. Danas, pet mjeseci kasnije, neki su i tu ignorirali tu opasnost iz Kine, mi nismo, pa možemo biti zadovoljni učinjenim. Ako se i dalje budemo držali određenih mjera, onda smo mi spremni, možda i spremniji od ostatka svijeta", kazala je. 

Capak nije mogao komentirati navodni slučaj gdje se u nekim školama nagovaraju roditelji da djecu ne dovode u škole. "Nemamo tu informaciju", kazao je. 

Nije mogao odgovoriti ni na pitanje kada će se otvoriti glazbene škole. "Epidemiološka slika je povoljna, ali moramo pričekati kada će to doći na dnevni red", kazao je. 

Beroš je kazao kako danas nije bilo gužve u bolnicama. "Kontaktirali smo ravnatelje, svi su rekli da je odaziv bolesnika nešto manji. Od sredine prošlog tjedna počelo je pozivanje, nije nastupila gužva kakvu smo očekivali. Možda je bilo malo gužvi prilikom trijaža. To je ponegdje oduzimalo malo vremena, ali ravnatelji su se dobro organizirali. Na postupcima nije bilo značajnijeg čekanja", kazao je ministar Beroš.

Božinović se osvrnuo na e-propusnice za otoke. "Taj sustav ćemo dodatno procjenjivati, tako da će cijeli sustav doživjeti određene promjene, u smislu daljnje liberalizacije", kazao je. 

Na konferenciji za medije govorilo se i o slučajevima u domovima za starije, ali i o slučaju ravnatelja KBC-a Sestara milosrdnica Zovka koji je imao koronavirus. 

"Kada je riječ o Splitu, naše inspekcije napravile su svoje, nalaz je upućen onima koji to moraju znati, institucije neka rade svoj posao. Što se tiče slučaja Zovak, Ministarstvo je dobilo dopis da profesor Zovak nije bio pod mjerama samoizolacije. Testiran je. Nije bio zabilježen kao kontakt neke pozitivne osobe. S epidemiološkog aspekta nije bilo nikakvog kršenja.

Što se tiče djevojčice i slučaja u Velikoj Gorici i Hitne pomoći, izvješće još nije gotovo, ali još moramo komunicirati o tome", kazao je Beroš. 

Capak je odgovorio na pitanje zašto zaštitne maske nisu obvezne kao u nekim drugim zemljama.

"Nije razlog to što nema maski. Svaka maska je dobra. Obična platnena, pamučna, štiti od širenja kapljica i aerosola i preporuka je da se koristi. Široko su dostupne i nisu skupe. Ako nam se pokaže da imamo problem, da se otvara neko novo žarište, mi možemo propisati strožu mjeru i obvezu nošenja zaštitnih maski", rekao je Capak.

"Ove uspjehe koje imamo, za njih su zaslužni građani", kazao je Božinović i dodao: "Do sada se naš pristup pokazao ispravnim i efikasnijim nego u nekim drugim državama. Mi računamo na građane, računali smo do sada i računamo u budućnosti", zaključno je rekao ministar. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene