Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novo vještačenje potpisa

Sud optužnicu protiv Sauche vratio USKOK-u na doradu: "Zadovoljan sam s ovim što se danas dogodilo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu vratio je USKOK-u na doradu optužnicu protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko. Traže se nova vještačenja spornih potpisa na isplatnicama.

Optužnica protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko vraćena je USKOK-u na doradu. Sutkinja Županijskog suda Maja Štampar Stipić zatražila je od USKOK-a novo vještačenje spornih potpisa na temelju kojih su isplaćene fiktivne dnevnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Suđenje Marku Franciškoviću - 2 nasilne metode Potvrđena optužnica protiv Franciškovića: Evo za što ga se tereti

Saucha nije krio zadovoljstvo odlukom suda. "Nisam zadovoljan što sam uopće ovdje, ali sam zadovoljan s ovim što se danas dogodilo", rekao je Saucha. 

Darko Maržić, Sauchin odvjetnik, je rekao da su vještačenja protiv kojih je obrana iznosila prigovore, nedostatna, odnosno nevaljana. 

Obrana je prigovorila da je vještačenje preovedeno u prekratkom roku u kojem se vještaci nisu mogli na vrijeme, savjesno i stručno primiti svakog od 200 ili više potpisa koje su imali za vještačenje.

U USKOK-u sasvim suprotno raspoloženje. Odlukom su, kažu, nezadovoljni i nazivaju je čudnom, no provest će novo vještačenje.

Za novu optužnicu imaju rok od mjesec dana, a potpise će vještačiti novi vještaci.

Uskokov tužitelj Krešimr Ostrogonac rekao je da je sud obrazložio kako je vještačenje MUP-ovog centra za kriminalističko vještačenje Ivan Vučetić nejasno te da je takav prijedlog uputila obrana s tvrdnjom da je nalaz Centra nestručan i nelogičan. 

"Obrana je isti prijedlog predložila i tijekom istrage, a sudac istrage je odlučio da nije potrebno novo vještačenje, a samim tim i da je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja zakonit, logičan i stručan", kaže Ostrogonac, dodajući da ovo vijeće na temelju istih činjenica donosi potpuno drugačiju odluku.

"Ja sam pravnik, neke stvari mogu razumjeti, ali moja pravna znanja nisu dovoljna da bih razumio ovakvu odluku i očito bih trebao imati nekih drugih znanja da ju razumijem", rekao je Ostrogonac, dodajući da se ovom odlukom dovodi u pitanje rad Centra, što dosad nije bio slučaj.

Na današnjem ročištu Sandra Zeljko, koja je također optužena za čitav niz kaznenih djela, nije se pojavila. 

Za što se terete Saucha i Zeljko

Optužnicu je USKOK protiv njih dvoje podigao početkom prosinca 2017. godine tereteći ih za zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, prijevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Sauchu se teretilo da je od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine u Zagrebu, kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, pribavio znatnu nepripadnu imovinsku korist za sebe i drugooptuženu Sandru Zeljko.

Tereti ga se da je od Zeljko tražio da izradi putne naloge za posebne savjetnike predsjednika Vlade i zaposlenike Ureda predsjednika Vlade, te je potom nalagao da se u gotovini isplate akontacije dnevnica.

Sastavljene putne naloge potpisivao je osobno, a zatim ih je Zeljko dostavljala u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica, iako su znali da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima imenovanih osoba, stoji u optužnici USKOK-a iz prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene